Počasí jižní Čechy leden-únor 1963
Text dotazu
V lednu a únoru 1963 údajně panovaly dlouhodobě tuhé mrazy. Ty způsobily ochromení těžby povrchového uhlí a pro jeho nedostatek byly vyhlášeny tzv. uhelné prázdniny. Prý si okresy samy zajišťoval dovoz uhlí nákladními auty ze severočeských povrchových dolů, protože uhlí nešlo nakládat do zamrzlých vagonů. Prý se i omezovala výroba a vypínal proud domácnostem.
Odpověď
Dobrý den,
podzimní "uhelné" prázdniny v roce 1963 trvaly 3 týdny a byly Ministerstvem školství a kultury prodlouženy až do 9.2., celkem tedy probíhaly od 21. ledna do 9. 2., vyučování znovu začalo 11. 2. 1963. Jako hlavní důvody tohoto opatření se uváděly dlouhotrvající mrazy a problémy se zásobováním uhlí. Pokud jde o teploty v tomto období, Český hydrometeorologický ústav ve svých historickým přehledech uvádí, že v lednu 1963 byly průměrné teploty v Jihočeském kraji -8,8°C a v únoru -7,6°C (odchylky od dlouhodobého normálu viz https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/uzemni-teploty#).
Pro zajímavost v časopise Mykologický sborník z roku 1964 v příspěvku L. Hanuše "Počasí a události v roce 1963" je tato zima hodnocena v celé Evropě jako "zima století". Pokud Vás zajímá tato problematika více, doporučujeme Vám k prostudování dobový tisk (Jihočeská pravda, Rudé právo, Mladá fronta aj.), který je dostupný v našem regionálním oddělení a v oddělení periodik JVK, nebo se obraťte na pobočku ČHMÚ v Českých Budějovicích (https://www.chmi.cz/o-nas/organizacni-struktura/pobocka-ceske-budejovice/zakladni-informace). Dobrým zdrojem o konkrétním místě a situaci mohou být také obecní kroniky.
Použité zdroje
https://www.chmi.cz/historicka-data/pocasi/uzemni-teploty#
Hanuš, Ladislav: Počasí a události v roce 1963. Mykologický sborník: časopis čs. houbařů. Praha: Československá mykologická společnost, 1964, ročník XLI, číslo 1-2, s. 25-26. ISSN 0374-9436.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
14.02.2023 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu