Po kom se jmenuje ulice Hlušičkova v Praze 17?
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit něco o osobě, po které se jmenuje ulice Hlušičkova v Praze 17 - Řepy. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám zjistit, že Vámi uváděná ulice je řazena nikoli do Prahy 17, Řepy, ale již do Prahy, Stodůlky. V knize "Pražský uličník" se nám podařilo zjistit akorát to, že se ulice Hlušičkova jmenuje podle Josefa Hlušičky. A že byla ulice přejmenována v polovině 70. let po připojení Stodůlek k Praze v roce 1974. A žádné další informace se nepodařilo o této ulici zjistit.
Nám se ale podařilo vyhledat, že Josef Hlušina je uveden na pomníku obětem německého nacismu v Praze 13, Kovářova, Stodůlky. Narodil se 3.7. 1920 a zemřel 6.5. 1945. Jeho hrob se nachází na Praze 13, Líšnická, Stodůlky, na hřbitově.
Nápis na jeho hrobě:
JOSEF HLUŠIČKA
* 3.7.1920 +6.5.1945
ZEMŘEL V BOJI O PRAHU
Bohužel, ale více informací se nám také vyhledat nepodařilo.
Zdroje:
* http://www.vets.cz/vpm/3280-hrob-josef-hlusicka/
* Databáze World Bibliographical Index Online: http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (= online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup (k mikrofišové kolekci v Referenčním centru)dostupný buď z počítačů v Referenčním centru nebo přes vzdálený přístup pro registrované uživatele)
* LAŠTOVKA, Marek; LEDVINKA, Václav a kol. Pražský uličník : Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. Díl (A-N). 1. vyd. Praha : Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9.
* STEHLÍK, František. Stehlíkův historický a orientační průvodce ulicemi hlavního města Prahy. Praha : František Stehlík, 1929.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2012 16:37
Lenka píše:
Úterý 28.03.2023 13:49
Prosím, nevíte po kom se jmenuje ulice Lessnerova?
PSK - admin píše:
Středa 29.03.2023 10:40
Dobrý den,
pojmenování ulice Lessnerova v Praze Petrovicích je podle Friedricha Lessnera.
Friedrich Lessner (1825-1910), pří-tel a spolupracovník K. Marxe a B. Engelse. Účastník revoluce v letech
1848-1849 v Německu. Představitel dělnického hnutí, člen Svazu komunistů. Ulice nese název od svého vzniku v roce 1980.
Zdroj:
LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. sv. 1, s. 398. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:4b322d90-3e46-11e4-bc3a-005056827e51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu