Po kom se jmenuje ulice Chlumčanského na Praze 8
Text dotazu
Dobrý den, po kom se prosím jmenuje ulice Chlumčanského na Praze 8 na Bulovce (nebo u Bulovky)? Jde o arcibiskupa Václava Leopolda Chlumčanského z Přestavlk (1749-1830) nebo o jiného člena rodu Chlumčanských? - A proč byla po něm pojmenována ulice právě tady, nebo je to náhodně?
Odpověď
Dobrý den,
ulice Chlumčanského (na Pze 8 - Libeň) je pojmenována po Václavu Leopoldu Chlumčanskému z Přestavlk (1749-1830), jež byl pražský arcibiskup, mesenáš školství, ale také kultury a vědy. Zasloužil se o podporu např. Národního muzea či vydání Jungmannova slovníku. Dnešní název je od vzniku ulice v roce 1930.
Použitý zdroj:
LAŠŤOVKA, M. Pražský uličník: Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství 1. díl (A-N). 1. Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9.
Proč byla ulice pojmenována takto, zda záměrně či náhodně se bohužel nepodařilo přesně zjistit. Ale zajímavým odkazem k tomuto tématu je níže uvedená informace:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozna%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD_ulic_a_ve%C5%99ejn%C3%BDch_prostranstv%C3%AD
Pěkný den.
Použité zdroje
https://cs.wikipedia.org/wi[…]n%C3%BDch_prostranstv%C3%AD
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Městská knihovna v Praze
Datum zadání dotazu
19.09.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu