Po kom se jmenuje Formánkova ulice
Text dotazu
Přes 30 let bydlím ve Formánkově ulici na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Za tu dobu se mi nepodařilo vypátrat, po kom je vlastně naše ulice pojmenovaná. Můžete mi, prosím, poradit?
Odpověď
Formánkova ulice v Hradci Králové byla pojmenována po Josefu Formánkovi, interbrigadistovi a bojovníkovi proti fašismu. Narodil se 4. dubna 1902 v Litomyšli. Bojoval v občanské válce ve Španělsku.  V roce 1941 se vrátil ilegálně do vlasti a pracoval jako instruktor pro ÚV KSČ pro Východočeský kraj. Dne 23. 5. 1943 byl zatčen gestapem ve Dvoře Králové nad Labem. Po výslechu v Pardubicích byl odtransportován do Terezína, poté 23. 1. 1944 do Lipska a 25. 8. 1944 do Norimberka, kde byl popraven. (zdroj: NEUMAN, Milan. Vzor mladé generaci. Nové Hradecko. 1985, roč. 27, č. 6, s. 7.) Jiné zdroje ovšem uvádějí datum popravy 23. 8. 1944 (Bojovali za socialistický dnešek: Josef Formánek. Pochodeň. 1982, roč. 71, č. 276, s. 5.). Rozcházejí se také informace o místě popravy, Bohumír Dejmek uvádí Drážďany (DEJMEK, Bohumír. Historie a současnost Hradce Králové ve jménech ulic. 1. vyd. Hradec Králové: Gaudeamus, 1993. 186 s.).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
31.07.2014 08:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu