Po kom se jmenuje Denisova ulice v Písku?
Text dotazu
Na procházce po Písku jsem se všimla, že tu je Denisova ulice. Po kom je pojmenována? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Vážená paní,
děkujeme za Váš dotaz.
Denisova ulice v Písku je krátká ulice mezi Mírovým náměstím a ulicí Na Spravedlnosti. Roku 1925 byla pojmenována podle francouzského profesora a historika Ernesta Denise (1849-1921), který se velmi zajímal o české dějiny a hlavně o dobu husitskou a osobnost Jana Husa. Mezi Denisova stěžejní díla patří Hus a husitské války, Konec samostatnosti české a Čechy po Bílé hoře. V českém překladu se na sklonku existence Rakouska- Uherska se staly jedněmi z nejčtenějších knih o českých dějinách. Po 1. světové válce E. Denis spolupracoval s T. G. Masarykem. Po vzniku republiky byla její politika orientována především na Francii. V Písku byla roku 1919 založena velmi aktivní odbočka Alliance Fracaise, která vykazovala bohatou činnost (přednášky, kurzy francouzštiny aj). Za 2. světové války byla ulice přejmenována na Goethovu, od května 1945 má opět původní jméno.
Použitá literatura:  Ludvík, Lubor - Prášek Jiří.  Písecké ulice, náměstí, samoty a komunikace. Písek: J&M, 1998, s. 44. ISBN 80-86154-09-2.
Použité zdroje
Ludvík, Lubor - Prášek Jiří. Písecké ulice, náměstí, samoty a komunikace. Písek: J&M, 1998, s. 44. ISBN 80-86154-09-2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Písek
Knihovna
Městská knihovna Písek
Datum zadání dotazu
17.09.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu