Plzeňský Prazdroj
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla nějaké informace o Plzeňském prazdroji. O jeho založení, historii a fungování.
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
základy pivovaru položil hlavní stavitel Martin Stelzer již 15. září 1839. V prosinci téhož roku vyrazil „na zkušenou” do Bavor, aby se zde důkladně seznámil se stavbami velkých pivovarů v Mnichově a okolí. Zde také poznal prvního sládka Plzeňského Prazdroje. Dne 5. října 1842 uvařil Josef Groll první várku „podkvasného piva” – spodně kvašeného ležáku, který se od ostatních dosud vařených druhů piva v Plzni lišil právě pomalým spodním kvašením. Plzeňské pivo našlo svoji novou chuť a založilo tak novou pivní kategorii zvanou „pils”.
Další informace o velice obsáhlé historii Plzeňského Prazdroje naleznete např. v následujících zdrojích:
Kejha, Josef, Janouškovec, Jiří a Jurina, Vladimír. Příběh, který nepřestává inspirovat: Plzeňský Prazdroj - od roku 1842. Vyd. 1. Plzeň: Nava, 2012. 245 s. ISBN 978-80-7211-427-6.
Steinbachová, Lucie. Plzeňský Prazdroj v historických fotografiích = Pilsner Urquell in historical photographs. Vyd. 1. Plzeň: Starý most, 2005. 120 s. ISBN 80-239-6130-6.
Čtení o pivu = Publikacija o pive po slučaju jubileja mirovoj marki = Reading on Beer to the Anniversary of World-know Mark = einiges über das Bier anlässich des Jahrestages der Weltmarke: Pilsner Urquell. Plzeň: Plzeňský Prazdroj, 1970. 62 s.
webové stránky Plzeňské Prazdroje: http://www.pilsner-urquell.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
16.04.2015 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu