Plzeňský oltář
Text dotazu
Zajímalo by mne, ze které doby pochází na plzeňské
katedrále oltář na její vnější východní straně, s tzv. andělíčkem, na
kterého si lidé chodí sáhnout pro štěstí.
Odpověď
Dobrý den,
dle průvodce po chrámu sv. Bartoloměje v Plzni pochází sousoší Olivetská hora (modlící se Kristus, sv. Jakub, sv. Jan a  spící sv. Petr), umístěné z vnější strany lodi chrámu, z roku 1468. Sousoší bylo uzavřeno barokní mříží v roce 1713.
(Plzeň - katedrála sv. Bartoloměje / [text Jan Soukup ; fotografie Miroslav
Hauner]. 1. vyd.  Praha : Kincl & Hauner, 1998. ISBN   80-900104-4-X.)
Kovová mříž s motivy andělíčků je spjata s pověstí o modlícím se katu. Dle pověsti "u mříže poklekl plzeňský kat v den, kdy se ženil. Protože mistr popravčí nesměl mít svatbu v kostele, zastupoval ho u oltáře náhradník, zatímco kat čekal venku a modlil se u Hory Olivetské. Když vstával, zachytil se právě této hlavičky andělíčka. To spatřily opodál stojící pobožné báby, které věřily, že vše, co pochází od kata, přináší štěstí. Na místo, kam kat položil ruku, si pak měšťané sahali pokaždé, kdykoliv šli kolem kostela."
(Plzeň : průvodce / [text Stanislav Rauch ... et al. ; foto Jan Gryc ... et al.] . Plzeň : Magistrát města Plzně, Odbor propagace a tisku, 1998. ISBN
80-238-2616-6.)
Novinový článek v Plzeňském deníku upozorňuje na zvláštnost spojenou s kovovým andělíčkem. Jako jediný je totiž andělíček, na kterého se pro štěstí sahá, plný. Všechny ostatní andělíčci na mříži jsou dutí.  (více v článku:
http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/andelicek-ktery-ma-plnit-prani-je-opr
edeny-zahadou.html)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.10.2010 11:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu