Platy, ceny, služby v roce 1948
Text dotazu
Dobrý den,
Jaké byly platy a ceny v roce 1948? Co bych mohla koupit za 100 Kč? Kolik stály služby jako kadeřník/holič, vstupenka do kina/divadla, jízdenka na vlak/tramvaj, zaslání dopisu/balíku? Kolik stály běžné potraviny chleba, máslo, brambory, mléko, vejce, maso, káva, pivo, zelenina, ovovce? Dalo se vůbec koupit ovoce? Co to byl lístkový systém?
Děkuji moc za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
v knize PRŮCHA, Václav a kol. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992. 1. vyd. Brno: Doplněk, 2004-2009. 2 sv. ISBN 80-7239-147-X jsme se dočetli následující:
Snahou hospodářské a sociální politiky bylo udržovat stabilitu maloobchodních cen a tím i životních nákladů. To se pomocí cenových dotací celkem dařilo. V prosinci 1948 byly černé ceny potravin většinou 2-5 násobkem úředních cen. U textilu a obuvi zhruba 4násobkem. Čili v prosinci 1948 byla stanovena úřední cena za 1 kg rýže na 10,- Kčs, za 1 kg kakaa 55,- Kčs, kilo cukru 15,40 Kčs, kilo mouky 7,- Kč, brambory za 2,10 Kčs, zrnkovou kávu 115,- Kčs, za kilo másla 80,- Kčs. Za kilogram rýže  se však na černém trhu mohlo dát 302,- Kčs, kakaa 772,- Kčs, cukru 212,- Kčs, mouky 30,50 Kčs, brambor 3,60 Kčs, kávy 1070,- Kčs, másla 483,- Kčs.
Průměrná mzda dělníka v průmyslové činnosti byla v roce 1948 725,- Kčs, inženýrského technického pracovníka 1194,- Kčs.
V článku publikovaném na webu idnes.cz - https://ekonomika.idnes.cz/co-se-dalo-v-historii-koupit-za-sto-korun-ffx-/ekonomika.aspx?c=1999M301F02A se dozvíte následující informace:
Rok 1949
Zboží / cena v korunách / kolik se pořídilo za 100 korun (tehdy Kčs)
Chléb (kg) / 5 Kčs / 20 bochníků
Mléko (l) / 4,45 Kčs / 22,5 litru
Vejce (kus) / 3 Kčs / 33 vajec
Máslo (kg) / 80 Kčs / pět čtvrtek
Pivo 10 (0,5 l) / 3,20 Kčs / o něco více než 31 půllitrů
Hovězí zadní (kg) / 48 Kčs / přes dva kilogramy
Pánské boty / 458 Kčs / jedna pětina bot
Průměrné předplatné novin (měsíc)* / 30 Kčs / tři měsíce a deset dní
Jízdenka na tramvaj** / 2,50 Kčs/ 40 jízdenek
Vstupenka do divadla** 16,80 Kčs / 6 představení
Stříhání pánských vlasů** / 10,10 Kčs / deset návštěv u holiče
Jízdenka na osobní vlak (20 km)** / 17 kčs / 5,9 jízdenky
Elektřina (kWh) / 4,05 Kčs / 24,7 kWh
Poštovné za dopis* / 2,50 Kčs / 40 známek
Poznámka: *1947, **1948
Poznámka: přepočet cen na množství zboží je orientační
Pramen: statistické ročenky, dobové zprávy
Pro zajímavost dlouhodobý vývoj spotřeby potravin v Československu je zpracován na stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-1948-az-2012-n-hjw8eg93rj
Přídělový systém je srozumitelně popsán  zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADd%C4%9Blov%C3%BD_syst%C3%A9m
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.07.2018 19:48
Ema píše:
Středa 10.10.2018 09:02
Super
David píše:
Pondělí 15.04.2019 03:42
Dobrý den,
odkaz, který má ukazovat vývoj cen v Československu ve skutečnosti obsahuje pouze tabulky spotřeby jednotlivých druhů zboží, nikoliv ceny.
Například tedy uvedená hodnota chleba 70,7 znamená, že se za rok spotřebovalo na osobu 70,7 kg. Nikoliv, že 1 kg chleba stál 70,7 Kčs.
S pozdravem
PSK - admin píše:
Pátek 07.01.2022 13:08
Dobrý den, omlouváme se za mylně interpretovanou informaci, text jsme upravili.
Děkujeme.
Václav Štros píše:
Středa 02.08.2023 23:36
Já jsem pamětník a dovolil bych si poznamenat, že na černém trhu nikdo nenakupoval, ale kromě nákupu na lístky-příděl- byla možnost nakupovat na tak zvaném volném trhu přímo v obchodě. Samozřejmě pokud toho určitého sortimentu bylo dost na trhu. Moje maminka na příklad koupila deset vajíček. Pět měla na lístky a pět dokoupila z volného trhu při tom samém nákupu. Přibalená volná vajíčka byla o50 -100% dražší. Pokud bylo potravin dost tak volný prodej existoval souběžně s tím na lístky. Zboží na lístky bylo v každém případě levnější a byla to jistota, kterou měl každý zaručenou.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu