plamenná orlice
Text dotazu
Dobrý den, v jakých znacích je dochovaná tzv. plaménková svatováclavská orlice? V jakém duchu se za 2. světové války využívalo historického znamení svatováclavské orlice? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
plamenná orlic měla podle kronikářů vyjadřovat, že české vojsko při svých taženích vypaluje cizí území. Ve 13. století se mohla stát zemským znakem Čech a v následujícím za Karla IV. snad i symbolem celé České koruny, ale nakonec zůstala jen atributem sv. Václava. Na přelomu 13. a 14. století byla považována za dynastický erb vládnoucích Přemyslovců.
V současné době můžeme stále spatřit znak plamenné orlice (také tzv. svatováclavská) jako součást znaků, ovšem přesný a konečný přehled nejsme bohužel schopni dodat, neboť tato informace není v literatuře uváděna.
Co se nám podařilo nalézt, je prapor města Horní Lideč, na kterém je právě tato orlice vyobrazena, viz náhled na znak a prapor obce na adrese  http://www.lysahora.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=51654.
Plamenná orlice je dále k vidění v Pasionálu abatyše Kunhuty či snad i na pečeti Přemysla Otakara I.
V dalších nalezených příkladech použití orlice se jedná o orlice v podobě, jak je známě z velkého státního znaku, např. prapor města Slavkov http://www.lysahora.cz/encyklopedie/objekty1.phtml?id=51654.
Co se týká využívání svatováclavské orlice během 2. světové války, dvě moravské orlice zůstaly součástí velkého státního znaku, který byl taktéž součástí prezidentské standardy (zmizelo ovšem heslo "Pravda zvítězí"). Jinak máte patrně na mysli souvislost s tzv. říšskou orlicí, což je historický státní znak odvozený od římské heraldické Aquily a používaný v různých obdobích historie Německa. Za druhé světové války se stala na příkaz A. Hitlera státním znakem - jednalo se o stylizovanou říšskou orlici kombinovanou s nacistickým hákovým křížem. Navzdory středověkému původu je termín „říšská orlice“ běžně spojován právě touto specifickou verzí z doby nacismu. NSDAP používala pro sebe samu velmi podobný symbol, nazývaný „stranická orlice“ (Parteiadler).
Původ české orlice v plamenech se odvozuje právě od erbu římských císařů, kteří měli od Fridricha I. erb černé orlice ve zlatém poli (Přemyslovci přijali podobné znamení jako symbol blízkosti císařského dvora a výrazu prestiže mezi říšskou aristokracií).
Pokud byste potřeboval/a podrobnější informace k této problematice, doporučujeme Vám prostudovat uvedenou literaturu, případně se obrátit na odborníky z oblasti heraldiky.
Použité zdroje
* SVOBODA, Zbyšek. Česká státní a vojenská symbolika = Czech state and military symbols. Praha: Ministerstvo obrany České republiky, Generální štáb Armády České republiky, 1996. 44 s. ISBN 80-85469-90-1.
* SEDLÁČEK, Pavel a GREGOROVIČOVÁ, Eva, ed. Česká panovnická a státní symbolika: vývoj od středověku do současnosti: katalog výstavy: 28. září - 31. října 2002 = Czech sovereign's and state's symbols: their evolution from the middle ages up to the present: catalogue of the exhibition. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2002. 149 s. ISBN 80-85475-86-3.
* http://cs.wikipedia.org/wik[…]%C4%8Desk%C3%BDch_zem%C3%AD
* http://cs.wikipedia.org/[…]/%C5%98%C3%AD%C5%A1sk%C3%A1_orlice
* http://www.vlada.cz/[…]/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.03.2015 16:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu