Pláč
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, proč člověk při silných emocích pláče (ze smutku i z
radosti) respektive proč je to dáno z hlediska evoluce. Můžete mi s tím
pomoci?
Odpověď
Dobrý den,
výzkumy ukazují, že pláčeme z fyziologických i emocionálních příčin a pláč je možná důležitý pro udržení fyzického i psychického zdraví. Při stresu lidské tělo vylučuje sekret, který umožní stres lépe zvládnout. Jestliže je sekretu nadbytek, můžou se tyto chemické látky snadno vyplavit slzami odcházejícími ze slzních kanálků. Když člověk pláče, zapojí se i jiné žlázy než slzní. Sekrety z dalších žláz pomůžou zatím ne zcela objasněným způsobem ve stavu nouze. Vědci dosud neodhalili všechno, co se s námi děje, když náš pláč vyvolají emoce. Ale víme, že je zasaženo celé tělo: složení krve, barva kůže, svalové reflexy a činnost všech žláz.
Většina psychologů zastává názor, že nepláčeme, protože zažíváme radost, ale proto, že si vybavíme bolest, velké napětí nebo úlevu, že se nevyplnila nějaká hrozba, které jsme se obávali. Tzv. slzy štěstí jsou spíš slzami úlevy, emocionálního uvolnění.
Hluboce zakořeněné city jako vztek, veselost, smutek atd., tvořené vzájemnou souhrou limbické soustavy a mozkové kůry, nás dělají lidmi. Mnozí biologové zabývající se evolucí na rozdíl od behavioristů odůvodňují extistenci emocí jejich funkčností - emoce jsou ve službách přežití. U lidí stejně jako i u zvířat platí, že strach vede k vyvarování se nebezpečí, láska je nezbytná při péči o mladé a zloba nás motivuje k obraně našeho území. Fakt, že nějaké chování slouží k přežití, však neznamená, že tím je zcela vysvětleno, proč k němu dochází. Další vědci spojují takovéto chování s podmíněným reflexem, s naučenými reakcemi. Reflexy a prekódované reakce samozřejmě mohou vznikat bez jakéhokoli cítění či vědomé myšlenky.
Jelikož však nejsme odborníky na tuto problematiku, raději Vám doporučujeme publikace, které se evolucí emocí zabývají. Jedná se o:
* DARWIN, Charles. O původu člověka. Praha: Academia, 2006. 360 s. ISBN 80-200-1423-3.
* NAKONEČNÝ, Milan. Lidské emoce. Praha: Academia, 2000. 335 s. ISBN 80-200-0763-6.
* ŠVANCARA, Josef. Emoce, city a motivace. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 193 s.
* FOLEY, Robert. Lidé před člověkem. Praha: Argo, 1998. 254 s. ISBN 80-7203-070-1.
* UHLÍŘ, Martin. Jak jsme se stali lidmi. Praha: Nakladatelství Dokořán, 2007. 319 s. ISBN 978-80-7363-078-2.
Použité zdroje:
* JUAN, Stephen. Lidské tělo: podivuhodné a záhadné. Praha: Ivo Železný, 2002. 177 s. ISBN 80-237-3936-0.
* JUAN, Stephen. Lidské tělo: podivuhodné a záhadné 2. Praha: Ivo Železný, 2002. 211 s. ISBN 80-237-3715-5.
* WALKER, Richard. Velká rodinná encyklopedie Lidské tělo. Praha:
Nakladatelství Slovart, 2003. 304 s. ISBN 80-7209-477-7.
* MASSON, Jeffrey Moussaieff; McCARTHYOVÁ, Susan. Když sloni pláčou:
emocionální svět a citový život zvířat. Praha: Rybka Publishers, 1999. 307 s. ISBN 80-86182-20-7.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2008 15:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu