pivo a jeho spotřeba
Text dotazu
Dobrý den, mohla bych od Vás získat informace jaká byla spotřeba českých piv za poslední 3 roky, jaký se předpokládá vývoj a kam všude vyvážíme.
Odpověď
Dobrý den, kompletní srovnatelné statistické údaje zpracovává Český svaz pivovarů a sladoven (kontakty uvádíme dále), který reprezentuje producenty 99% celkové výroby piva v ČR a také pečuje o podmínky jeho exportu ; zde by bylo pravděpodobně možné získat i podrobné údaje o struktuře a rozsahu vývozu. Informace lze získat také ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze :
Sekretariát Svazu:
Adresa: Lípová 15 120 00 Praha 2
e-mail : csps@volny.cz
Výkonný ředitel Doc. Ing. Jaroslav Čepička, CSc.
telefon : 2 24 91 45 66
fax : 2 24 91 45 42
e-mail : jaroslav.cepicka@cspas.cz
Tajemník Marcela Ježková
telefon : 2 24 91 06 41
fax : 2 24 91 45 42
e-mail : marcelajezkova@cspas.cz
1. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Lípová 511/15, Praha 2;
Tel.: (+420) 224915384;
http://www.beerrsearch.cz;
E-mail:administrator@beerrslarch.cz Obor: Věda a výzkum
Vyjmuto ze stránky : Český svaz pivovarů a sladoven :
". koncem roku 2001 vyrobilo v českých zemích již jen 54 pivovarů 17,9 mil. hl piva. Trojice největších pivovarů je: Plzeň 5,1 mil. hl, Radegast 1,9 mil. hl a Budějovický Budvar 1,3 mil. hl. Více než 1,8 mil. hl. piva bylo v r. 2001 vyvezeno. Export směřuje především do Německa, Anglie, Švédska, Rakouska, USA aj. předvším však do zemí s vysokými nároky na kvalitu piva. Spotřeba piva v tuzemsku se již řadu let pohybuje v přepočtu kolem hodnoty 160 litrů na 1 obyvatele za rok a je nejvyšší spotřebou uváděnou v mezinárodních přehledech.. "
Čísla, která se podařilo najít a která citujeme, jsou získána z uvedených odborných časopisů :
R. 1998 :
---------
Citováno podle: Obchodník : časopis pro podnikání a strategii v obchodě.. 2000, č. 10, s. 23-25.
roč. spotřeba na 1 obyv.: 160 l
R. 1999 :
---------
Citováno podle: Obchodník : časopis pro podnikání a strategii v obchodě.. 2000, č. 10, s. 23-25 :
roč. spotřeba na 1 obyv. : 159,5 l [= o 30 l více nez v Německu, o 50 l více než v Rakousku]
Citováno podle : Profit : podnikatelský týdeník, 2003, roč. 14, č. 4, s. 13 :
výstav piva v ČR : 17,863 mil. hl
R. 2000 :
---------
v 1. pol. výstav piva všech pivovarů v ČR : o 3,9 % víc než v r. 1999
spotřeba piva na 1 obyv. : 160 l [= nepředpokládá se významnější růst]
výstav piva v ČR : 17,916 mil. hl
R. 2001 :
---------
Citováno podle: Moderní obchod : časopis pro úspěch v prodeji. 2002, č. 4, s. 28.
výstav piva všech pivovarů v ČR : 17,881 mil. hl. [= pokles o 44 tis. hl proti r. 2000]
výstav piva v ČR : 17, 881 mil. hl
Citováno podle : Profit : podnikatelský týdeník, 2003, roč. 14, č. 13, s. 12 :
spotřeba piva na 1 obyv. : 156 l [Německo: 123 l, Irsko : 125 l, Rakousko : 107 l]
R. 2002 :
---------
Citováno podle: Moderní obchod : časopis pro úspěch v prodeji. 2003, č. 6, s. 24
výstav piva všech pivovarů ČR : 18,177821 hl. [= o 1,5% více než v r. 2001]
roč.spotřeba na 1 obyv. : kolem 160 l vývoz : 1,975.363 hl [= vzrůst o 6,5% proti r. 2001]
export : l. Německo [přes 31%]
2. Slovensko [ 17,2% = pokles o 5 proti r. 2001]
3. Velká Británie [necelých 11%] ( pozn.: vzrostl export ležáků proti
výčepním pivům)
výstav piva v ČR : zhruba na úrovni 2001 [17, 881 mil. hl]
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 18:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu