pitva - Jan Jesenius
Text dotazu
Dobrý den,prosím ,zachovala se jména muže,ženy a
dítěte,které pitval Jan Jesenius v Praze v r.1600,1604 a 1605?Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jména muže, ženy a dítěte, které na svých veřejných pitvách v Praze v roce 1600, 1604 a 1605 pitval Jan Jessenius z Jaseně, literatura bohužel neuvádí.
V případě muže, který byl pitván v Rečkově koleji 8. - 12. června 1600, se jednalo o oběšeného zločince. Sám Jessenius o objektu pitvy píše ve svém spisu "Anatomiae Pragae anno 1600 solemniter administratae historia" toto:
"Pitvu jsem provedl na místě velmi vhodném, v Rečkově koleji, za velkého shromáždění slavných a učených mužů, vědychtivých a vzdělaných měšťanů, dne 8. června gregoriánského kalendáře na jakémsi oběšenci a potom šťastně dokončil s Boží pomocí dne 12. června."
( Jessenius, Jan. Jan Jessenius z Jasené : průběh pitvy jím slavnostně provedené v Praze L.P. MDC, k níž byl přičleněn traktát o kostech. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2004. s. 392).
Bližší informace k ženě a dítěti, jež Jessenius pitval v roce 1604 a 1605, nebyly v žádné z níže uvedených publikací uvedeny.
Pro zajímavost uvádíme, že Jan Jessenius provedl při svém druhém pobytu v Praze pitvu svého švagra Adama Felse, který zemřel na skvrnitý tyfus. O nálezu při této pitvě napsal spis "De morbo hungarico recte cognoscendo et feliciter curando (O správné diagnóze a léčení choroby).
(Bokesová-Uherová, Mária. Ján Jessenius : 1566-1621 : (k 400. výročiu narodenia). 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1966. s.31)
Použitá literatura:
* Jessenius, Jan. Jan Jessenius z Jasené : průběh pitvy jím slavnostně provedené v Praze L.P. MDC, k níž byl přičleněn traktát o kostech. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2004.
* Bokesová-Uherová, Mária. Ján Jessenius : 1566-1621 : (k 400. výročiu narodenia). 1. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1966.
* Nejeschleba, Tomáš. Jan Jessenius v kontextu renesanční filosofie. 1. vyd. Praha : Vyšehrad, 2008.
* Bokesová-Uherová, Mária. Ján Jessenius veľký humanistický učenec a bojovník (1566-1621) : na 350. výročie smrti. Bratislava : Osvetový ústav, 1971.
* Polišenský, Josef. Jan Jesenský-Jessenius : [Studie s ukázkami z díla]. 1. vyd. Praha : Svobodné slovo, 1965.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu