pitevní protokoly parašutistů
Text dotazu
Dobrý den,zajímalo by mě,kde jsou uloženy pitevní
protokoly parašutitů,kteří padli 18.6.1942 v kostele v Resslově ul a zda je
možnost do nich nahlédnout.Na internetu lze najít jejich epikrízy z nějakého
lékařského časopisu z r.1984,ale mě zajímají originály.O atentátu sice vyšlo
spoustu knih,ale několik se jich liší,co se týče zranění jednotlivých
parašutistů.Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
soupis pramenů v knize:
* ČVANČARA, Jaroslav. Heydrich. Praha : Gallery, c2004.ISBN 80-86010-87-2 uvádí, že pitevní protokoly jsou uloženy v Archivu Ústavu pro soudní lékařství. Předpokládáme, že protokoly jsou (či byly) uloženy v Ústavu soudního lékařství a toxikologie (http://soudni.lf1.cuni.cz/ ), který sídlí na stejné adrese, jako protektorátní Institut für gerichtliche Medizin und Kriminalistik der Deutschen Karls-Universität in Prag, kde byly pitvy prováděny.
V současné době ovšem mohou být pitevní protokoly parašutistů zařazeny již do fondu Historického ústavu Armády ČR.
V článku: http://www.radio.cz/cz/rubrika/historie/atentat-na-heydricha-gesto-nebo-zasluzny-cin se můžete dočíst, že pitevní protokoly parašutistů získal Historický ústav Armády ČR v rámci přípravy výstavy "Operace Anthropoid 1941-1942". Z článku ovšem není zřejmé, zda Historický ústav Armády ČR pracoval s kopiemi dokumentů či získal originály. Pro více informací prosím kontaktujte pracovníky Historického ústavu Armády ČR: http://www.vhu.cz/cs/stranka/armadni-muzeum/ .
Nevylučujeme ani možnost, že dokumenty byly později převedeny z Ústavu soudního lékařství a toxikologie do jiného Ústavu pro soudní lékařství Univerzity Karlovy (např. http://www.lf2.cuni.cz/info2lf/ustavy/usl/chara.htm ) či byly jako "Archiv Ústavu pro soudní lékařství" uloženy např. v Národním archivu (apod.).
Soupis pramenů knihy Jaroslava Čvančary bohužel přesnou lokaci archivu neuvádí.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit také přímo na Ústavu soudního lékařství a toxikologie: http://soudni.lf1.cuni.cz/ .
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.10.2011 11:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu