pískomil
Text dotazu
který z nich se dožívá nejvyššího věku?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Do podčeledi pískomilů se obvykle počítá kolem 80 druhů rozdělených do 15 rodů. Nejčastěji se chovají druhy z roku Meriones - pískomilové mongolští (Meriones unguiculatus), v poslední době i pískomil Shawův, pískomil rudoocasý, pískomil jižní, pískomil perský. Dále se můžeme setkat s pískomilem tlustý a pískomilem křečkovitý. V chovech se také často objevují pouštní pískomilové rodu Gerbillus, vzácně se také chová jeden z největších pískomilů, pískomil velký, pocházející ze střední Asie.
Nejpodrobněji se kromě běžných chovatelských příruček pískomilům věnuje kniha "Pískomilové a jejich chov". Součástí této publikace je i malý atlas pískomilů, který u některých druhů uvádí i délku jejich života, bohužel zde není vždy specifikováno, zda je o věk dosažený ve volné přírodě či v zajetí:
* pískomil mongolský - průměrně 3-4 roky, v zajetí se rekordně dožil 6 let a 3 měsíců, ve volné přírodě je průměrný věk 6 měsíců, nejdelší věk nepřesahuje 4 roky
* pískomil rudoocasý - dožívají se 3-4 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil perský - v zajetí je nevyšší zaznamenaný věk 6 let, ve volné přírodě se pravděpodobně nedožívá více než 3-4 let
* pískomil hedvábný - 2-4 roky, ze zajetí jsou známi jedinci, kteří přesáhli věk 6 let
* pískomil jižní - dožívají se 2-4 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil veverkoocasý - mohou dosáhnout věku 4-5 let, ve volné přírodě se jejich průměrný věk pohybuje kolem 6 měsíců, nejdelší zaznamenaný věk v přírodě byl 30 měsíců
* pískomil Cheesmanův - dožívá se 1-3 let, v zajetí až 6 let
* pískomil menší - dožívá se značně vysokého věku, údajně 5-6 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil hezký - dožívají se 3-5 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil velký - dožívá se 3-4 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil Harringtonův - dožívá se 3-5 let (není uvedeno zda v zajetí nebo ve volné přírodě)
* pískomil běloskvrnný - nejdelší zjištěný věk v lidské péči byl 6 let a 1 měsíc, ve volné přírodě se však většina jedinců dožívá sotva 1 roku
použitá literatura:
* MOTYČKOVÁ, Hana ; MOTYČKA, Vladimír. Pískomilové a jejich chov. Praha : Grada, 2008. s. 94-143. ISBN 978-80-247-1803-3. Náhled v Google Books - http://books.google.com/books?id=skmee-JmyOEC.
* SCHMIDT-RÖGER, Heike. Pískomil : přátelský, chytrý, aktivní. Praha : Grada, 2006. 64 s. ISBN 80-247-1755-7. Náhled v Google Books - http://books.google.com/books?id=5oJ1gLyy6T4C .
* KÖTTNER, Engelbert. Pískomil : správná péče a porozumění : rady odborníků pro správný chov : určeno i pro děti, které se o zvířátko samy starají. Praha : Jan Vašut, 2002. 56 s. ISBN 80-7236-141-4.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.08.2011 11:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu