Píši správně slovo "camping"?
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat, zdali píši správně dle pravidel slovo camp a camping a od toho odvozená slova campingový a podobně. Jsem již staršího ročníku narození /1933/ a byl jsem zvyklý psát camping a nikoliv kemping. Ovšem nedávno jsem psal o tom, jak jsme před léty jezdívali s manželkou a vnučkami do autocampu na Konopišti a setkal jsem se skrze to s kritikou, že se mám naučit psát správně česky. Pamatuji se ovšem, že za našich mladých let se opravdu psávalo camp, camping i campovat! Chci se tedy zeptat, mohu-li nadále psát výše uvedená slova, tak jak píši dodnes. Zajímá mne, zdali jsou přípustny obě varianty! Děkuji velice za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
oblast přejímání a počešťování cizích slov je celkově velmi rozmanitá a nepravidelná.
Akademická gramatika spisovné češtiny (2013) k tomu píše následující: "Způsob přejatých slov závisí především na míře jejich zdomácnění a typu textu, ve kterém jsou užita. Svou roli hraje i stáří jednotlivých přejímek a též faktory jiné. Proto nějaký univerzální návod, jak je psát, dát nelze. [...] Slova nově přejatá se zpočátku píší původním pravopisem, a pokud se rozšíří, bývají některá z nich počešťována. [...] Mnohá běžně užívaná cizí slova si však zachovávají stále původní pravopis. Může to být způsobeno např. tím, že počeštěná podoba by byla homonymní s domácím slovem (bowle – boule) či s jiným přejatým slovem (kivi – kiwi), obsahovala by skupinu -ej, která je signálem nespisovnosti (bejzbol místo baseball, lejzr místo laser), nebo by vyvolávala nevhodné konotace (lízink místo leasing). Spíše však jde o to, že převážná většina slov je přejímána z angličtiny, jejíž znalost je u nás dnes daleko vyšší než v minulosti, a tudíž (zejména mladí) uživatelé češtiny obvykle necítí potřebu psát tato slova počeštěně. [...] V minulosti se naproti tomu přejatá slova často počešťovala podle psané podoby (fotbal, hokej, tramvaj). Dnes je běžnější vycházet z podoby vyslovované (displej, skener, brífink, franšíza). Mnohá si přesto určitý znak cizosti ponechávají, a to především pokud jde o psaní i – y (mítink, brífink, butik)."
Co se týče přímo slov camp/kemp a odvozenin, podle Internetové jazykové příručky (spravované a doplňované pracovníky Ústavu pro jazyk český AV ČR) jsou v současnosti spisovné pouze varianty kemp, kempink (s "k" na konci) a kempinkový, případně kempovat a kempování, ačkoliv v minulosti byly uznávány (a možná i častěji využívány) rovněž varianty camp a camping – viz Slovník spisovného jazyka českého (2011).
Zajímavou polemiku již v roce 1963 sepsal František Váhala pro časopis Naše řeč, nyní vydávaný Ústavem pro jazyk český AV ČR, dříve Českou akademií císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění.
Pro zajímavost pak přikládáme ještě frekvence použití ze dvou korpusových databází. I tam jde vidět, že použití slova kemp je mnohem častější než camp (kde se navíc často jedná o přejatý celý název, např. Camp David nebo Camp Nou). Jedinou výjimku tvoří slovo camping, a to hlavně z toho důvodu, že rozšířenější variantou není kempink, ale odvozenina kempování.
Použité zdroje
ŠTÍCHA, František. Akademická gramatika spisovné češtiny. Praha: Academia, 2013. ISBN 978-80-200-2205-9.
VÁHALA, František. Autokempink a trempink. In: Naše řeč. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1963, XLVI, s. 105–107. ISSN 0027-8203. Dostupné online: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4946 [cit. 25. 6. 2024]
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kemp [cit. 25. 6. 2024]
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kempink [cit. 25. 6. 2024]
https://ssjc.ujc.cas.cz/sea[…]re=full_text&hsubstr=no [cit. 25. 6. 2024]
https://www.korpus.cz/kontext/query?corpname=syn_v12 [cit. 25. 6. 2024]
https://syd.korpus.cz/ [cit. 25. 6. 2024]
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
25.06.2024 13:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu