Píseň o Křivoklátu
Text dotazu
Také si pamatuji tuto píseň pouze částečně, bratr mi ji večer zpíval před spaním. Rovněž by mne zajímalo jak se jmenuje a jak zní celá.
Pamatuji si toto:
Kolem hradu Křivoklátu je cestička zlá,
(jedou po ní dva rytíři a jeden sluha) - opakuje se.
Sluha jim jde otevřít, sluha jim jde vstříc (ó pane rytíři vy nevíte nic) - opakuje se.
Vaše dcera překrásná jako z růže květ,
(porodila synáčka, vy jste jeho děd) - opak
Jak to rytíř uslyšel, hned do hradu vjel (a svou dceru nezdárnou zabít hnedka chtěl) - opak
dál se mi to motá, vím jen, že to bylo hodně dlouhá balada a já jsem většinou u konce usnula.
Ještě si pamatuji, že byla zazděná na věži a nakonec ji otec zabil, nějak tak to celkově špatně skončilo.
Odpověď
Dobry den,
dotaz na píseň, kterou hledáte, jsme zodpovídali již před několika lety. Odpověď můžete najít v archivu služby Ptejte se knihovny, viz odkaz níže
http://www.ptejteseknihovny.cz/archiv?q=k%C5%99ivokl%C3%A1t+p%C3%ADse%C5%88
Ke Křivoklátu je cesta dlouhá,
jede po ní rytíř navštívit druha.
Na cestě potkal ho jeden sloužící.
"Ach pane, pane můj, vy nevíte nic!
Ta vaše dcera je jako z růže květ,
ona má synáčka, vy jste jeho děd".
...
Obdobná verze se zpívá leckde dodnes, děj je stejný, jen místy se trošku liší slova.
Použité zdroje
Věstník Musejního spolku královského města Rakovníka a politického okresu Rakovnického. Rakovník: Musejní spolek, 1940.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.08.2015 10:31
Katka píše:
Čtvrtek 31.08.2017 21:42
Hezký den,
píseň mi zpíval otec jako malé a pamatuji si ji jinak. Bylo to nejak takto:
Ke Křivoklátu je cesta dlouhá,
jede po ní rytíř z návštěvy druha.
Sluha mu jde otevřít, sluha mu jde vstříc,
ach vy pane rytíři vy nevíte nic.
Vaše dcera spanilá jako z růže květ,
ma malého synáčka, vy jste jeho děd.
Jak to rytíř uslyšel hned do hradu vjel,
aby od své dcerušky pravdy dozvěděl.
Ach dcero dcero má, kde je synek Tvůj,
bych do něho vrazit moh přeostrý meč svůj.
Ach táto tatíčku, žádného nemám,
kdybych měla synáčka, přiznala bych vám.
Otec ji dal vyvézti na vysokou věž
a tam ji dal zbičovat, až z ní tekla krev.
Ach táto tatíčku už se přiznávám,
že malého synáčka v hradě ukrývám.
Ach dcero dcero má tos mohla říct dřív,
nemuselas umírat v rukou otcových.
Chumelí se chumelí hustě padá sníh,
rytíři se sjíždějí na vratných koních.
A tu jeden odbočil a do hradu vjel,
aby svoji milenku též po boku měl.
Ach pane rytíři, kde dcera Tvá,
matka mého synáčka a milenka má.
Nechal jsem ji potrestat za neposlušnost
a ona mi odešla k bohu na věčnost.
Jak to rytíř uslyšel, probod rytíře,
vzal malého synáčka, z hradu ujížděl.
Chumelí se chumelí, hustě padá sníh,
rytíři odjíždějí na vraných koních.
Druhá věta se vždycky opakuje. Tolik jsem tu píseň milovala, že jsem si ji zapamatovala dodnes.
Katka
Andy píše:
Pondělí 11.12.2017 20:04
já sem to zpívala na Táboře a vyhrála sem v tom soutěž ve zpívání,ale bohužel si,už nepamatuji slova-jen ten začátek mi utkvěl v paměti a to znělo-Ke Křivoklátu vede cesta zlá po ní jede rytíř navštívit svůj hrad,po ní jede rytíř navštívit svůj hrad.Sluha mu jde otevřít... -No a odtud,už nevím.
Iris 22 píše:
Středa 07.10.2020 17:56
Mě tuhle píseň učil kamarád.
Pamatuji si ji takto.
Na Křivoklátě je cesta zlá,po ní jede rytíř navštívit svůj hrad...po ní jede rytíř ,navštívit svůj hrad.
Sluha mu jde naproti,sluha mu jde vstříc o pane rytíři vy nevíte nic ...o pane rytíři vy nevíte nic.
Vaše dcera překrásná ,jako z růže květ ,má malého synáčka a vy jste jeho děd....má malého synáčka a vy jste jeho děd.
Jak to starý uslyšel ,hned do hradu jel,aby na své krásné dceři pravdu vyzvěděl....aby na své krásné dceři pravdu vyzvěděl.
O dcero ,dcero má kde je synek tvůj,abych do něj mohl vrazit ,přeostrý meč svůj ...abych do něj mohl vrazit přeostrý Kč svůj.
Ó táto, tatíčku žádaného nemám ,kdybych nákého měla pravdu vám vyznám......kdybych nákého měla pravdu vám vyznám.
Jak to starý uslyšel ,na nejvyšší věž!a tam ji dal zbyčovat ,až ji tekla krev....a tam ji dal zbyčovat ,až ji tekla krev.
Ó táto tatičku ,já se přiznávám,že malého synáčka v hradě ukrývám....že malého synáčka v hradě ukrývám.
Ó dcero,dcero má pročs neřeklas dřív,nemusela umírat v rukou otcových ....nemusela umírat v rukou otcových.
Jak to rýtíř uslyšel,starýho probod,vzal malého synáčka a praštil si do bot....vzal malého synáčka a praštil si do bot.
Zbohem Křivokláte ,zbohem milenko má,už nebudu líbat tvá líčka růžová.... už nebudu líbat tvá líčka růžová.
Chumelí se chumelí, hustě padá sníh k rytíři se sjíždějí na vraných koních .....k rytíři se sjíždějí na vraných koních.
Omluvte mé chyby ,ještě tam měla být na konci poslední sloka s Franem Šrámkem,ale to mi vypadlo😉😁
Anonym píše:
Pondělí 05.08.2024 15:49
Super. Děkuji.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu