píseň
Text dotazu
Dobrý den. Sháním text starší písně o řece
Missisipi. Část písně Misssisipi ty řeko stará jsi matka, která se špatně
stará o svoje děti jenž na tě lpěti musí ..... Kdysi jsem ji slyšel v rádiu.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
jediná píseň, kterou se nám podařilo nalézt a mohla by to snad být ta, kterou hledáte, má název "Mississippi, ty řeko stará" (také uváděna pod názvem "Stará řeka"). Její český text však bohužel Vámi uvedenému úryvku příliš neodpovídá. Píseň pochází z původního amerického muzikálu "Show Boat", česky Loď komediantů, který měl premiéru v divadle na Brodwayi v roce 1927. Loď komediantů bývá označována za první muzikál v pravém slova smyslu vůbec. Hudbu složil Jerome Kern, libreto Oscar Hammerstein. Český text písně složil Rudolf Jurist. Předlohou muzikálu byla stejnojmenná kniha od Edny Ferberové.
Část textu:
Stará řeka (Ol´Man River)
Dlouho již na řece Missisipi
černý člověk do úpadu štván
od rána až do západu dře se,
soucit nezná jeho bílý pán.
Táhni, dři, sic bílý muž
tvé síly ranou vzbudí už.
(...)
Použitý zdroj:
Stará řeka [hudebnina] = (Ol´man river) : největší šlágr ze zvukového filmu Loď komediantů / Ruda Jurist.  Rio Ria-- / B. Aust. Praha : Accord, [mezi 1900 a 1950].  [2] s. ; 18 cm. ([Popěvky] č. 364).
Původní text písně je k dispozici např. na http://lyricsplayground.com/alpha/songs/o/olmanriver.shtml , server You Tube nabízí také hudební video k písni, v podání Paula Robesona např. na http://www.youtube.com/watch?v=iEQEeNhtosg .
Další zdroje, ze kterých jsme čerpali:
http://www.divadlo.cz/noviny/archiv2002/cislo05/kontext.html
http://kultura.mkkurim.cz/clanky/vyrocnik/vyrduben08.pdf
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/310292320010136-az-kviz/titulky/
http://www.rozhlas.cz/kultura/portal/_zprava/43495
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.03.2011 15:25
Anonym píše:
Středa 23.03.2016 22:16
Jednu Missisipi nazpíval Paul Robeson Ol´ Man River - v češtině úryvek Missisipi ty řeko slavná, tvá síla mocná a neúnavná....dál nevím:-)
PSK - admin píše:
Úterý 29.03.2016 13:36
Dobrý den,
ano, tuto píseň skutečně nazpíval i Paul Robeson a pod názvem Old Man River si ji lze poslechnout na hudebním serveru Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=eh9WayN7R-s.
Plný text originálu naleznete zde: http://www.metrolyrics.com/[…]er-lyrics-paul-robeson.html a text české verze byl nalezen v Národní fonotéce a je zobrazen v odpovědi na dotaz, viz. výše.
Plný text překladu písně, jehož úryvek uvádíte v komentáři jsme bohužel nenalezli.
Níže uvádíme několik písní od českých i zahraničních interpretů, kteří zpívají o řece Mississippi:
Eva a Vašek: http://www.eva-a-vasek.cz/eva-a-vasek-mississippi/
Petra Černoká: http://www.karaoketexty.cz/[…]/mississippi-101614
Cher: http://www.karaoketexty.cz/[…]/ol-man-river-43240
Frank Sinatra: http://www.azlyrics.com/[…]/olmanriver.html.
Michaela Stejskalová píše:
Pondělí 16.04.2018 09:17
Mně tuhle píseň taky zpívala maminka. je to Ol man river, pamatuji si melodii. Z textu si pamatuji toto:
Tam kde je, tam kde je Mississipi
tam černý muž pod bičem je štván
pěsti svírá, krev mu v srdci kypí
když přichází jeho bílý pán.
Bílý pán je otrokář
skloň v prach před ním svou černou tvář
klesni v prach, lež bez hnutí
sic karabáč tě přinutí.
tady chybí 4 verše na melodii, kterou píseň začíná
ref:
Mississipi, ty řeko stará,
tys matkou která se špatně stará
o svoje děti, jež na ní lpěti musí.
Nevíš, co smutku, co krutých skutků
musí tvé děti tu vytrpěti
nevíš, co spolu zde ran a bolu
zkusí.
Ty mlčíš, jdeš tiše v dál
nikdy bych v tobě byl nehledal
srdce k nám tak kamenné
slyš matko úpění duše zmučené.
A dál si to nepamatuji.
Boris píše:
Sobota 06.06.2020 18:01
Dál to děda zpival:
Lehám znaven a čekám na den,
až jednou z rána,
bič mého pána,
mě víc nevzbudí
a sen můj nezapudí...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu