Pisa, věž, výška
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, jaká je výška šikmé věže v Pise, na různých
místech se uvádí různé výšky od 54,5 m až do 58,63 m. Můžete mně prosím Vás dát nějaký odkaz na oficiální dokumenty nebo sdělit přímo výšku...
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsem neměla k dispozici publikaci:
Valdes, Giuliano. Umění a historie Pisy / Giuliano Valdes ; fotografie Andrea Pistolesi ; [z italštiny přeložil Tomáš Vrba] Firenze : Bonechi, 1995. 124 s. : il. (Máme ji pouze v národním konzervačním fondu). Údaj italských autorů by se měl chápat jako hodnověrný.
Z pramenů, které jsem měla k dispozici, jsem k nezpochybnitelnému závěru nedošla. V našich zdrojích jsem se střídavě setkávala s výškou 54,5 m (Ottův slovník naučný (1902), Meyers neues Lexikon (1974), Bertelsmann Lexikon in 15 Bänden (Berlin 2002)a některé internetové adresy. Výšku 55 m udávají mj. Masarykův slovník naučný (1929), Ottova všeobecná encyklopedie ve dvou svazcích ( 2003) a některé jiné internetové adresy - stačí do vyhledávače Google zadat "šikmá věž v Pise".
Osobně bych se v tuto chvíli přikláněla k údaji v Bertelsmann Lexikonu a to vzhledem ke známé německé preciznosti a k faktu, že jde o jeden z nejnovějších encyklopedických zdrojů. Rozhodně byste si ale měl obstarat Valdesovu knihu (doporučuju, pokud jste v Praze, Městskou knihovnu v Praze a Státní technickou knihovnu, obě jsou na Mariánském náměstí). Možná, že byste se také mohl dotázat v Národním technickém muzeu.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 09:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu