Peterkův dům na Václavském naměstí od J. Kotěry
Text dotazu
Dobry den. Dovoluji se dotazat, zda nevite, co bylo puvodne /jaky obchod - sortiment/ v tomto dome. Ted je tam obuvnictvi Salamander. Diky predem a preji hezky den.
Odpověď
Dobrý den, v Peterkově domě provozovala svou živnost od roku 1900 Lidová banka v Praze, zaměřená na drobné úvěry. Fotografii domu s původním vývěsním štítem naleznete například v knize: KOTĚRA, J. Práce má a mých žáků 1898 - 1901.Vídeň ; Praha : A. Schroll : Unie Vilím, [1901-1903?]. Fotografie z roku 1991(2) ukazuje, že zde sídlil obchod STYL ( látky či oděvy) a reklamní agentura. Dnes je to již Vámi zmíněné obuvnictví Salamander. Bohužel v nám dostupných publikacích více informací o obchodní činnosti, která se v tomto secesním domě děla, nebylo. V knize Kronika královské Prahy a obcích sousedních se můžete dočíst, že před přestavbou J. Kotěry v letech 1899 - 1900 se dům nazýval "U Černého orla". V roce 1608 koupil dům od rodiny Pekárkovy Jan Ledčanský z Popic na Šebetově a Hrnčířích s manželkou Reginou z Aventina. V době přestavby zde pobýval bankéř Peterka.
Zdroje:
RUTH, František. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Díl 3, Purkyňova ulice - Žofín. 2. vyd., v NLN 1. vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996. ISBN 80-7106-130-1 (soubor : váz.; 80-7106-133-6 (váz.) KOTĚRA, Jan. Práce mé a mých žáků 1898-1901. Vídeň ; Praha : A. Schroll : Unie Vilím, [1901-1903?]
KOZÁK, Jaroslav. Václavské náměstí : stopami historie a pověstí. Praha : Vars, [1991 nebo 1992]. ISBN 80-900726-5-8 (brož.)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.11.2007 14:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu