pěstování muškátů
Text dotazu
Dobrý den,
sama si pěstuji odnože muškátu a vždy v předjaří se na nich objeví mšice a to i po opakovaném postřiku, mám je v prádelně na parapetu, není to příčina, že je tam vlhko? V jakém prostředí by se měly pěstovat? Poradíte mi účinný postřik? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
u pelargonií se mají nechat přezimovávat pouze zdravé rostliny, nenapadané škůdci. Základní pravidlo pro přezimování pelargonií je následující: "Pro přezimování pelargonií se hodí světlá, mrazuprostá místnost, ale ne příliš teplá. Vůbec nejlepší je malý studený skleník. Vhodná je i podkrovní místnost, světlý sklep nebo garáž, kam dopadá dostatek denního světla. Zcela nevhodný je teplý sklep, vytápěný pokoj nebo jakýkoliv tmavý prostor."
Pokud je Vaše prádelna dostatečně světlá a teplá (cca 18 - 20 C°), je ideálním prostředím pro pěstování nových rostlin pomocí řízkování. Samotný řízek by měl být 7 až 10 cm dlouhý se stonkem dlouhým 2 cm. Měl by mít alespoň 2 plně vyvinuté listy a sytě zelený stonek. Několik hodin před odběrem řízků by se měly mateřské rostliny zalít, aby stonky byly křehké. Z řízku je třeba odstranit všechny květy a poupata. Samotný řízek se sází přibližně 2 cm hluboko do substrátu. Po zasázení je třeba řízky zalít. Řízky je třeba udržovat první dny ve vlhku (nejvhodnější je zavřít je do plastové krabice či zakrýt plastovým sáčkem). Začne-li se na krytu plastové krabice srážet voda, je třeba nádobu vyvětrat, aby rostliny nenapadla plíseň. Pokud by mohly být rostliny spáleny sluncem, je třeba vršek nádoby zakrýt papírem.
Po dvou týdnech by již měly být rostliny zakořeněné, horní kryt je tedy možné odstranit.
Po 3 - 5 týdnech se řízky přesazují do květináčů a rostliny dále pěstujeme na slunném ale poměrně chladném místě (cca 16 C°). Po 2 - 4 týdnech po přesazení se vytáhlé rostliny zaštipují (odstraní se nejvyšší část stonku - nutné provést do poloviny března).
Proti mšicím jsou v knihách doporučovány obvyklé přípravky proti mšicím. V tomto ohledu se obraťte na odborného pracovníka v zahradnických potřebách.
Jistě Vám poradí vhodné prostředky.
Na dané téma doporučujeme přečíst si přepis rozhlasového pořadu pro
zahrádkáře: http://www.rozhlas.cz/poradnapraha/zahradkari/_zprava/690637
Použitá literatura:
* RIEDMILLER, Andreas. Pelargonie a kakosty : aby vám bohatě kvetly : rady odborníků pro nákup, pěstování a množení pelargonií. 1. vyd. Praha : Jan Vašut, 2000. ISBN 80-7236-012-4.
Další doporučená literatura:
* BRADNA, Bohumil. Pěstujeme pelargonie. 1. vyd. Praha : Brázda, 2007. ISBN 978-80-209-0359-4.
* HOFMANN, Christa. Muškáty : (pelargónie). Ostrava : Blesk, 1997.
ISBN   80-86060-12-8.
* http://www.pelargonie.cz/
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.08.2012 08:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu