Pěší pluk č. 11na ruské frontě v letech 1915 - 1916
Text dotazu
Prosím dalo by se zjistit kde se pohyboval pěší pluk číslo 11 (Písecký) 12 rota v letech 1915 - 1916 v Rusku? V 14. 12. 1914 byl v Srbsku, konkrétně u vesnice Grk poté následoval přesun do Ruska. Můj praděda zemřel jako zajatec 23. 7. 1916 u městečka Krasnoufimsk u města Perm právě jako příslušník Infanterie regiment No. 11. 12. kompanie. Probíhaly tam v tu dobu nějaké boje? Kde se tento 11. pěší pluk pohyboval do roku 1916? Nemohu tyto informace nikde nalézt a za jakoukoliv i jen rámcovou informaci bych byl nesmírně vděčen. Předem děkuji.
Odpověď
Vážený pane ....,
v rámci rakousko-uherských ozbrojených sil, ve kterých Váš pradědeček sloužil, docházelo nezřídka k přesunům (jak na úrovni rot, tak v rámci vyšších jednotek), takže pokud nemáte vyloženě nějaký údaj o jednotce Vašeho předka přesně v době zajetí, je možné, že také mohl padnout do ruských rukou v rámci jiného útvaru. Pokud ale budeme předpokládat, že byl v době zajetí stále ve Vámi uvedeném pluku, což je nejpravděpodobnější, dají se vydedukovat následující skutečnosti:
C. a k. pěší pluk č. 11 (k. u. k. Infanterieregiment Nr. 11 - dále IR 11) za první světové války vyskytoval na ruské (severovýchodní) frontě přibližně od února 1915 do listopadu 1915, kdy byl převelen na italské (jihozápadní) bojiště, tudíž do tohoto období by mohlo spadat zajetí Vašeho předka. Jelikož se v tomto roce severovýchodní fronta dosti zásadně pohybovala, potencionálních míst zajetí je nespočítaně. Na tomto místě mohu ve stručnosti uvést, že IR 11 v této době bojoval v rámci 9. pěší divize (9. Infanterietruppendivison – 9 ID) a načas také u 29. pěší divize, které se pohybovaly nejprve v prostoru jihovýchodního cípu dnešního Polska, chvílemi i v prostoru dnešního severovýchodního Slovenska. Za úspěšné německé a rakousko-uherské ofenzivy na konci jara a na začátku léta 1915 se pohybovaly severovýchodním směrem do oblasti dnešní západní Ukrajiny – Lvovská oblast (dříve rakousko-uherská východní Halič). Své ruské působení končil pluk na podzim 1915 v sestavě 9 ID někde v oblasti kolem dnešního ukrajinského města Dubno.
Bohužel, o válečných osudech pluku zatím nebyla vydána žádná ucelená publikace. Buď tedy můžete prostudovat primární archivní prameny (IR 11 a informačně bohatší fondy jeho nadřazených těles), které jsou uložené ve Vojenském ústředním archivu (www.vuapraha.cz) a hlavně ve vídeňském Kriegsarchivu (www.oesta.gv.at/site/5001/default.aspx), nebo alespoň projít souhrnné dílo Österreich-Ungarns Letzter Krieg (hlavně jeho druhý a třetí díl), kde se dá vyčíst pohyb nadřazených vojenských jednotek (9 a 29 ID) a ze kterého jsou čerpány i výše zmíněné údaje.
Co se týče Vašeho dotazu ohledně bojů okolo města Krasnoufimsk ležícího na pomezí Evropy a Asie, ty zde probíhaly až v letech 1918-1919 za ruské občanské války, rakousko-uherská a německá vojska postoupila v rámci bojů první světové války pouze na území dnešní Ukrajiny a Běloruska, tedy cca o 2 tisíce kilometrů západněji. Rakousko-uherští zajatci byli rozmísťováni v zajateckých táborech po celém území evropského i asijského Ruska a jejich úmrtnost nebyla malá, tudíž je dosti pravděpodobné, že i Váš předek bohužel zahynul v některém z těchto táborů.
Použité zdroje
Glaise-Horstenau, Edmund von. Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914-1918. Wien: Verlag der Militärwissenschaftlichen Mitteilungen, 1930-1938. Dostupné z: http://digi.landesbibliothe[…]urn:nbn:at:AT-OOeLB-1591991 (německy) a http://www.comroestudios.com/StanHanna/ (anglický překlad).
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
08.03.2017 07:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu