Periodika z 30.let ve fondu NK ČR
Text dotazu
Dobry den, jsem studentkou FFMU v Brne a v ramci
sve Bc.prace patram po materialech z 30.let. Konkretne noviny - napr. Pravo
lidu z 18. dubna 1935, 5. března 1936, 28. ledna 1937, 14. dubna 1938.
Popripade i vytisky Narodnich listu ci Rudeho prava...z tohoto obdobi. Pokud
tyto materialy vase knihovna obsahuje, je mozne se s vami domluvit na
konkretni datum, kdy bych si je prisla prohlednout. Jelikoz nejsem z Prahy,
prosim o tuto domluvu, at nejedu dalku zbytecne. Popripade se chci jeste
zeptat, zda si budu muset na miste zrizovat karticku ctenare, kdyz by se
jednalo treba jen o okopirovani ci nafoceni urcitych stran.
Predem velice dekuji za odpoved a vstricnost
Odpověď
Dobry den,
NK CR ma ve svem fondu Vami uvedena periodika v nasledujici podobe:
* Pravo lidu - vzhledem k poskozeni je Pravo lidu dostupne v NK CR pouze na mikrofilmu (duben 1935 - signatura Mf C 3969, Mf C 3970, brezen 1936 - signatura Mf C 3974, Mf C 3975, leden 1937 - signatura  Mf C 3980, Mf C 3981, duben 1938 - Mf C 3987, Mf C 3988, vice informaci naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC, http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)
* Narodni listy - obdobne jako Pravo lidu i Narodni listy jsou v NK CR poskozene, z pocitacu NK CR jsou vsak pro registrovane uzivatele NK CR pristupne v systemu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz >> Periodika >> pismeno N >> Narodni listy) digitalizovane Narodni listy vcetne dnu, ktere uvadite. Mimo NK CR jsou v systemu Kramerius volne dostupne veskere rocniky Narodnich listu vydane do roku 1880 vcetne plnych textu, od roku 1881 je mimo NK CR pristupny pouze prehled zdigitalizovanych rocniku s moznosti objednat si papirovou kopii.
* Rude pravo - noviny by mely byt dostupne v tistene podobe ve dvou exemplarich, signatury 54 A 2270, 54 B 1389, neoverovali jsme vsak ve skladisti, zda se prislusne svazky skutecne nachazeji na svem miste, ci zda je nema vypujcene jiny uzivatel NK CR. Zaznam Rudeho prava si muzete prohlednout v naskenovanem Generalnim katalogu III (http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx? > Generalni katalog III) > skrin Prace/W-Pree > zaznamy cislo 325 a 326. Naskenovane katalogizacni listky se zobrazi napr. po kliknuti na prislusne cislo listku v pravem sloupci.
Katalogizacni listky pro periodika se vetsinou skladaji z vice casti, mezi jednotlivymi castmi muzete listovat pomoci sipek nad naskenovanym katalogizacnim listkem (napr. < 1/16 >  - tj. katalogizacni zaznam je tvoren
16 listky mezi nimiz listujete).
Pokud byste mela zajem, muzete si Rude pravo objednat ke studiu prostrednictvim naskenovaneho Generalniho katalogu III, nad naskenovanym katalogizacnim listkem naleznete v levem hornim rohu odkaz "Objednat titul", v objednavce si pak pouze vyberete, od ktereho dne je objednavka platna. Pro objednani pomoci naskenovanych katalogu neni nutne mit platny ctenarsky prukaz.  Objednani mikrofilmu Pravo lidu na konkretni den si muzete domluvit primo s pracovniky Oddeleni studoven (zdenek.matusik@nkp.cz, informace@nkp.cz). Pristup k systemu Kramerius je napr. v Referencnim centru NK CR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm).
Platny ctenarsky prukaz je bohuzel nezbytny pro studium vsech dokumentu objednanych ze skladist NK CR i pro vyuzivani systemu Kramerius. Blizsi informace o ctenarskych prukazech najdete na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 a http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Knihovni_rad&submenu2=117#8
Kopie z mikrofilmu (tj. Pravo lidu) a vazanych dokumentu velkych formatu (tj. Rude pravo) jsou v NK CR zhotovovany pouze na zakazku, objednavku muzete vyplnit pri studiu dokumentu a predat spolu s periodiky pracovniku prislusne studovny, zhotovene kopie je mozne zaslat postou. Kopie v rozsahu do 5 stran jsou zhotovovany obvykle nasledujici den po objednani, kopie v rozsahu 6-10 do 1 dne od doruceni objednavky na reprograficke pracoviste, dalsi lhuty naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_repro_obj.htm. Kopie z Krameria si muzete vytisknout v Referencnim centru. Ceny kopii se ridi Cenikem NK CR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm#12) - 1 strana formatu A3 zhotovena z mikrofilmu 9,50 Kc (tj. Pravo lidu), 1 strana formatu
A3 zhotovena velkoformatovym skenerem 13,- Kc (tj. Rude pravo), 1 strana formatu A3 zhotovena v samoobsluznem provozu - 4,- Kc (tj. Narodni listy).
Pro osobni potrebu si muzete zhotovit i kopie vlastnim digitalnim fotoaparatem bez pouziti blesku a stativu, pouziti fotoaparatu, prosim, predem konzultujte se sluzbou v prislusne studovne. Vice informaci o reprografickych sluzbach NK CR najdete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_repr.htm.
Pokud budete mit zajem, muzete si objednat zhotoveni kopie i prostrednictvim e-mailu. K cene kopii se pak pricita priplatek za pripravu predlohy (30,- Kc do 10. citaci pausalne), balne 35,- Kc a postovne doporucene ve skutecne vysi. Kopie Narodnich listu lze objednat v systemu Kramerius. Mimo NK CR se u dokumentu vydanych po roce 1881 zobrazuje mistno naskenovane stranky odkaz na formular k objednani kopii. Formular se nabidne po vyberu konkretniho titulu, respektive dne ci stranky, ve formulari jsou uvedeny i ceny kopii.
Vice informaci o sluzbach  a studovnach NK CR najdete na http://www.nkp.cz, upozornujeme, ze od 7.7. do 31.8.2008 je v platnosti letni provozni doba
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Provozni_doba&submenu3=65).
Doporucovali bychom Vam proverit i fond Moravske zemske knihovny v Brne (http://www.mzk.cz), podle katalogu (http://www.mzk.cz/katalogy/) by zde mely byt k dispozici alespon Narodni listy z Vami uvedenych let a Pravo lidu z roku 1938. Blizsi informace Vam zajiste sdeli pracovnici MZK (http://www.mzk.cz/studovny/novin/index.php). Rude pravo z let 1934-1937 jsme nalezli ve fondu Vedecke knihovny v Olomouci (http://www.vkol.cz, http://kat.vkol.cz, is@vkol.cz).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu