Pepo'hoan, Chi'hoan - pravopis
Text dotazu
Dobrý den, jak se správně píšou etnika Pepo'hoan, Chi'hoan na Tchaj-wanu? Kde případně najít spolehlivé informace o původním obyvatelstvu?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
tento dotaz ne příliš stručný, aby bylo možné jej přesně zodpovědět. Přepisy původních názvů etniky se různí a vyvíjejí v čase s ohledem na odbornou terminologii i změny pravidel pravopisu českého jazyka. Pro identifikaci etnika by bylo nutné mít nejméně zdroj uváděného přepisu/názvu, lépe základní etnografický/antropologický popis. "Pepo'hoan" by mohlo být variantou přepisu Pingpu (平埔族; česká transkripce Pching-pchu, tedy „lidé z nížin“, v 19. století označení pro "civilizované" kmeny, za japonské vlády Peipo).  Chi'hoan by zřejmě mohl být kmen Seediq též Sediq, Seejiq.
Literatura k tématu:
BAKEŠOVÁ, Ivana. Taiwan: jiná Čína. Havířov: Pavlík, 1992, 163 s. : čb. a barev. reprodukce, tab. ISBN 80-85574-04-7.
BAKEŠOVÁ, Ivana, Rudolf FÜRST a Zdenka HEŘMANOVÁ. Dějiny Taiwanu. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, 303 stran : ilustrace. ISBN 80-7106-708-3.
LIŠČÁK, Vladimír. Taiwan. Praha: Nakladatelství Libri, 2002, 142 s. ISBN 80-7277-097-7.
LIŠČÁK, Vladimír. Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech. Praha: Libri, 2008, 782 stran, 16 stran barevných obrazových příloh : faksimile, černobílé reprodukce, mapky ; 21 cm. ISBN 978-80-7277-364-0.
LIŠČÁK, Vladimír. Státy a území světa. Třetí, aktualizované a doplněné vydání. Praha: Libri, 2009, 895 stran, 30 stran barevných ilustrovaných příloh ; 21 cm. ISBN 978-80-7277-414-2.
Použité zdroje
BAKEŠOVÁ, Ivana, Rudolf FÜRST a Zdenka HEŘMANOVÁ. Dějiny Taiwanu. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, 303 stran : ilustrace. ISBN 80-7106-708-3.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
26.01.2023 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu