Pavouk "matematik"
Text dotazu
Slyšela jsem o něm (ve škole - na gymnáziu :-)), moc by mě zajímaly podrobnější informace, nedaří se mi je však nalézt! Ráda
bych především věděla, o jakého pavouka se jedná, abych mohla vyhledat na internetu alespoň jeho obrázek...Pomůžete?
Odpověď
Dobrý den,
pavouk, který staví kolem svého úkrytu kruh z oblázků, patří mezi pavouky druhu Ariadna, čeleď Segestriidae. Pavouk "matematik" se mu říká pro jeho geometrickou přesnost. Jedná se o nově objeveného pavouka tohoto druhu, který žije na oblázkové poušti v Namibii. Pavouk hloubí kolmé válcovité úkryty, ve spodní části rozšířené, vystlané pavučinou. Kolem kruhového vchodu do úkrytu staví povrchový kruh z křemenů. Křemenové oblázky bývají stejně veliké, stejného tvaru a barvy. Navíc jsou tyto kameny umístěny radiálně k hlavní ose. Obvykle je těchto kamenů 7. V článku: COSTA, G.; PETRALIA, A.; CONTI, E.; HÄNEL, C. A 'mathematical' spider living on gravel plains of the Namib Desert. Fournal of Arid Environments (1995) 29:485-494, je vyslovena i domněnka, jakou funkci kamenné kruhy mají. Pravděpodobně je pavouci používají jako signalizační zařízení možné kořisti blízko útočiště.
Kamínky jsou napojeny vlákny na pavučinovou výstelku v dutině. Při kontaktu možné kořisti s kamínky dostane pavouk pomocí vibrací znamení do úkrytu.
Na internetu, bohužel, o zmíněném druhu příliš mnoho informací nenaleznete.
Výše uvedený článek je dostupný v rámci licencované databáze ScienceDirect (dostupná např. v Národní knihovně ČR).
Volně na internetu si ovšem můžete přečíst článek, který z výše uvedeného
vychází:
https://www.european-arachnology.org/esa/wp-content/uploads/2015/08/077-083_Costa.pdf
Všichni pavouci čeledi Segestriidae (segestrovití) mají jen šest očí. Jsou seskupeny nad čelem do tvaru dvou trojúhelníků mířících navzájem špičkou k sobě. Tělo je štíhlé, nápadně válcovité.
(Pavoukovci a další bezobratlí. 1.vyd. V Praze : Knižní klub, 2003. ISBN 80-242-0672-2.)
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2010 18:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu