pavouci, délka života
Text dotazu
Jak dlouho přibližně žije pavouk? Jde o pavouka, který žije za mým oknem, tedy vyskytujícího se v mírném klimatickém pásu. Je asi 4 cm velký, matné černé barvy. Blíže ho už bohužel nejsem schopen identifikovat. Případně budu vděčný i za informace o jeho způsobu života nebo odkazy na internetové stránky s touto tématikou. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
dozvěděla jsem se, že naši pavouci se dožívají většinou jednoho roku, mimořádně dvou let. A to ještě je nesmí nic sezobnout, zabít atd. Větší pavouci (tarantule), tropičtí pavouci atd. se dožívají více let, nekteří prý až 20 let se mohou dožít. Ale ti naši běžní jen asi jednoho až dvou let a to ještě déle žijí samičky, které musí naklást vajíčka atd., samečkové prý umírají ještě trochu dříve.
Pátrala jsem po webových stránkách o pavoucích. V češtině jich moc není:
http://www.bonty.cz/bonty/pavouci.htm
http://www.etf.cuni.cz/~moravec/fotky/indt82.html (tady je spousta fotek, možná tam najdete toho svého)
Z cizích stránek se mi nejvíce líbily tyto:
http://www.spiderzrule.com/
http://www.amonline.net.au/spiders/
Existují i výborné knížky o pavoucích, např.:
Buchar, Jan: Naši pavouci. Praha: Academia, 1998.
Crompton, John: Život pavouka. Praha: Orbis, 1976.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
Datum zadání dotazu
13.02.2008 15:50
eva píše:
Středa 06.04.2016 00:02
Dobry den, nasla jsem v detskem pokoji velikeho pavouka ( cca 7 cm. clupaty a cerny ) utkl mi.. co mam delat?
PSK - admin píše:
Středa 06.04.2016 15:29
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Aneta píše:
Sobota 21.09.2019 15:05
Dobrý den. Znamená to tedy, že i klasický "záchodový" pavouk se dožívá zhruba 1 roku?
PSK - admin píše:
Pondělí 23.09.2019 11:44
Dobrý den,
ve většině případů se pavouci dožívají zhruba jednoho roku života. Z relevantních pavouků, kde se podařilo dohledat délku života tvoří výjimku křižák obecný, který má dvouletý životní cyklus.
Čerpáno z:
BAUM, Jiří a Jan BUCHAR. V říši pavouků: doplňková četba k učebnicím zoologie pro základní devítileté školy, střední všeobecně vzdělávací, zemědělské a pedagogické školy. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973.
Tereza Zichová píše:
Středa 21.12.2022 20:40
Dobrý den, celý podzim si dcera vykrmovala na okně uvnitř pokoje, Křižáka obecného, již nejsou mouchy a tak už dva měsíce nežral, neplete si už pavučiny, cestuje po stropě a je vyhublý, v místnosti je teplo, asi by měl někde přezimovat, máme ho dát ven, nebo ho tím zabijeme, dcera ho má jako kámoše. Díky
PSK - admin píše:
Pátek 23.12.2022 13:25
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Křižák obecný patří k nejhojnějším pavoukům střední Evropy. Vyskytuje se hlavně v lesích a zahradách. Samice je větší, měří 12-17 mm, tělo samce měří 5-10 mm. Životní cyklus křižáka obecného je dvouletý.
Těžko říci, v jaké fázi životního cyklu se nachází pavouk u vás doma. Liší se to i od pohlaví. Knížka uvádí, že dospělý samec už nepřede síť a hledá si partnerku. Samice na druhou stranu pavučinu plete.
Každopádně v knižních ani internetových zdrojích jsme nenatrefili na informaci o možnosti chování křižáka obecního v domácnosti, proto Vám bohužel neumíme relevantně poradit. Doporučujeme Vám prostudovat následující zdroje, ze kterých jsme čerpali informace:
BELLMANN, Heiko, KLEINERT, Enno a KŮRKA, Antonín. Pavoukovci a další bezobratlí. V Praze: Knižní klub, 2003. ISBN 80-242-0672-2.
http://www.chovzvirat.cz/zvire/1431-krizak-obecny/
http://aranearium.cz/[…]/gallery.aspx?gen=Araneus&spe=diadematus
Můžete také zkusit obrátit se s dotazem na Českou arachnologickou společnost, kontakty naleznete ve spodní části stránky: https://www.arachnology.cz/.
Jana M. píše:
Pondělí 15.07.2024 13:49
pravidelně nás budí nějaký pavouk, který si oblíbil pohybové čidlo na chalupě, postříkali okolí vinným octem s vodou, 1:1, stále odolává, je to nepříjemné, i několikrát za noc, děkuji za radu
PSK - admin píše:
Čtvrtek 18.07.2024 08:32
Dobrý den,
žádná zaručená rada neexistuje. V odborných knihách naleznete tento typ informace:
„Pavouci jsou v bytě nepříjemní, ale v přírodě jsou velmi užiteční. Proto je nehubíme, jen je z bytu odstraňujeme. Pavučiny se zdí a rohů lehce sejmeme prachovkou obtočenou na smetáku tak, abychom neumazali zeď. Pavouka sundáme na kousek papíru a vyhodíme z okna.“ Zdroj: BŘÍZOVÁ, Joza. 1000 rad pro domácnost. Praha: SZN, 1973, s. 10. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f336d690-c6af-11e2-ada5-005056825209
Další rada: „Pavouci jsou v bytě nepříjemní, ale v přírodě jsou velmi užiteční. Proto je nehubíme, jen je z bytu odstraňujeme. Pavučiny se zdí a rohů lehce sejmeme prachovkou obtočenou na smetáku, tak abychom neumazali zeď, nebo je odstraníme vysavačem.“ Zdroj: PINKOVÁ, Alice, Otokar HAMPL a Milena KÁLDYOVÁ. Rady pro domácnost. Praha: Brázda, 1991, s. 32. ISBN 80-209-0101-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:cdda4f10-e02e-11e2-9439-005056825209
„Pavouci jsou velmi užiteční, ničí hmyz na zelenině, ovocných stromech a růžích. Proto je dobré je v domě pochytat a odnést na zahradu.“
Zdroj: Praktické rady pro domácnost: 1000 tipů a rad nejen pro domácnost. Vyd. 1. Praha: Beta-Dobrovský, 2001. 332 s. ISBN 80-7291-036-1.
Na internetu jsme četli rady typu: rozmístěte kaštany, levanduli, postřik z vody a octa, …, ale moje osobní zkušenost je, že to nefunguje. Pavouka bychom doporučovali odchytit. V deratizované místnosti hodně větrat přes okna zabezpečená proti hmyzu a instalovat jasnější osvětlení, údajně to pavouky odpuzuje.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu