Patroni zamilovaných
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jací existují křesťanští patroni zamilovaných (šťastně i nešťastně)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
kromě v dnešní době asi jednoho z vůbec nejznámějších svatých vůbec, tedy sv. Valentina z Terni, který je patronem zamilovaných jak šťastně tak ale i nešťastně, se nám podařilo najít tyto světce, kteří jsou považovaní také za patrony zamilovaných (u všech by mělo platit, že se přimlouvají za zamilované jak šťastně tak nešťastně):
* Sv. Antonín Paduánský
* Sv. Anežka
* a Sv. Linguriáš
Sv. Liguriáš byl řecký mnich, kterého zavraždili římští (pohanští) vojáci. Stal se patronem nešťastně zamilovaných, myslivců, lovců, a také pytláků. Také Polenští přijali sv. Liguriáše za patrona města. Dodnes jde o vzácný patronát. Uctívají ho pouze v Benátkách a v Polné. (http://polnet.cz/2011/08/25/o-polenske-pouti-mrkvova-nebo-mrkvancova/)
Sv. Valentin je patronem zamilovaných, manželů, dobrého sňatku, ale také mládeže, cestujících, včelařů, atd. Tento patron je ale také někdy zaměňován s Valentinem z Retia, což byl biskup, který se zabýval především misijní prací.
Pak už se nám podařilo najít pouze světce, kteří sice nejsou přímo patrony zamilovaných, ale přimlouvají se např. za manželství (Sv. Anna a Sv. Jáchym = otec a matka Panny Marie; ), či dobrý sňatek (Sv. Tomáš), snoubence (sv. Anežka Římská) či smiřování nešťastných manželů (Theodor ze Sykeonu), za nešťastná manželství se přimlouvá Sv. Starosta, či mezi světce, kteří pomáhají při manželských problémech patří např. sv. Rita.
Více o životě těchto světců, můžete v případě zájmu najít např. v níže uvedených knihách.
Zdroje:
* http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2008020002
* http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/valentyn.htm
* http://www.rymarovsko.cz/historicke-pamatky/kostely-a-kaple/261-kostel-povyeni-svateho-kie-ve-stare-vsi.html
* http://polnet.cz/2011/08/25/o-polenske-pouti-mrkvova-nebo-mrkvancova/
* HALLAMOVÁ, Elizabeth. Světci : Kdo jsou a jak vám pomáhají. 1. vyd. Praha : Volvox Globator, 1996. ISBN 80-7207-028-2.
* Naši svatí. Ve Frýdku : Exerciční dům, 1940.
* RULÍŠEK, Hynek. České nebe : slovník českých patronů. Hluboká nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 1993. ISBN 80-900633-8-1 (brož.)
* ČERNÁ, Alena; POTUŽÁKOVÁ, Jana; RADKOVSKÝ, František. Světci : patroni, ochránci. Plzeň : Západočeská galerie : Nadace 700 let města Plzně, 2003. ISBN 80-86415-24-4 (brož.).
* KAŠPAR, Václav. České nebe : život, utrpení i sláva českých světců. Praha : Jos. R. Vilímek, 1939.
* SCHAUBEROVÁ, Vera; SCHINDLER, Michael. Velká kniha o svatých : aneb po kom se jmenujeme. 3. vyd. V KNA 1. vyd. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2009. ISBN 978-80-7195-332-6 (váz.).
* SCHAUBER, Vera. Rok se svatými. 1. vyd. v KN. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1994. ISBN 80-85527-75-8 (váz.).
* RULÍŠEK, Hynek. Postavy, atributy, symboly : slovník křesťanské ikonografie. 1. vyd. V Hluboké nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 2005. ISBN 80-85857-48-0 (brož.).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2013 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu