patron kamnářů
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, zda měli kamnáři nějakého svého patrona a cechovní symbol. Děkuji za informaci
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že by patronem kamnářů mohl být sv. Florián. Nepodařilo se nám sice dohledat, že by někde byl takto přímo uveden,  Sv. Florián je však spojován s ohněm a je patronem profesí, které souvisejí s ohněm. Jiného patrona, který by mohl být patronem kamnářů se nám bohužel dohledat nepodařilo.
Posíláme ještě několik zajímavých odkazů:
* http://www.poutnik-jan.cz/lidova-zboznost--c/patroni-spolku-stavu-remesel-umeni/b-patroni-remesel-a-umeni/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_Flori%C3%A1n
* http://catholica.cz/?id=1364
Zdroje:
* Schauber, Vera a Schindler, Hanns Michael. Rok se svatými. Vyd. v KN 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1994. xxvi, 702 s. ISBN 80-85527-75-8.
* Rulíšek, Hynek. České nebe: slovník českých patronů. Hluboká nad Vltavou: Alšova jihočeská galerie, 1993. [38] s. ISBN 80-900633-8-1.
* Černá, Alena, Radkovský, František a Potužáková, Jana. Světci: patroni, ochránci. Plzeň: Západočeská galerie, 2003. [20] s. ISBN 80-86415-24-4.
* Schauber, Vera a Schindler, Michael. Velká kniha o svatých, aneb, Po kom se jmenujeme. Vyd. 3., V KNA 1. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 143 s. ISBN 978-80-7195-332-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
20.11.2014 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu