Pátrání po předkovi - obec Waschmühl
Text dotazu
Dobrý den, už nevím na koho se obrátit. Snažím se zpracovat svůj rodokmen. Při pátrání po předcích na severním Plzeňsku jsem našel předka, který byl ovčákém v Kralovicích a později v Býkově (samota u Kaznějova), kde i zemřel. V matrikách u svateb jeho dětí je uvedeno, že pocházel z Horního Hradiště (ex Superiori Hradischt), kde jsem však jeho narození nenašel. Zemřel v 62 letech a u jeho úmrtí v roce 1755 je uvedeno, že byl rodákem "ex Pago Waschmühl in Dominio Lichtensteinensi oriundus". Nepodařilo se mi ale dohledat o jakou obec se jednalo. Předpokládám, že půjde o nějaký osamocený, dnes již zaniklý, mlýn na Líštanském panství. V mapě z 19.stol., ve staré katastrální mapě ani v matrikách z okolí Líšťan však nic takové není. Nevíte, zda existuje možnost, kde tuto obec/mlýn hledat, abych byl schopen dohledat jeho narození? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
k zodpovězení Vašeho dotazu zaslaného prostřednictvím služby Ptejte se knihovny dne 23.2.2016 byly prohledány následující zdroje, v nichž jsou bližší informace ke všem Vámi zmiňovaným obcím:
publikace:
Bukačová, Irena, Fák, Jiří a Foud, Karel. Severní Plzeňsko I = Landkreis Pilsen Nord I. Překlad Irena Bukačová. 2., rozš. a upr. vyd. V Domažlicích: Nakladatelství Českého lesa ve spolupráci s Muzeem a galerií severního Plzeňska v Mariánském Týnci, 2001. 206 s. Historicko-turistický průvodce = Historisch-touristischer Führer; č. 6. ISBN 80-86125-23-8.
V této publikaci je na s. 37 uvedena informace: „Horní Hradiště. Nevelká ves ležící ve svažitém terénu 2 km severně od Plas. K r. 1250 patřila plaskému klášteru. R. 1420 zapsána králem Zikmundem Burjanu z Gutštejna. V majetku pánů z Gutštejna do pol. 16. stol. Po r. 1623 získal ves opět plaský klášter. V pol. 17. Stol. bylo v Hradišti 6 usedlostí. Ve středověku stával poblíž vsi mlýn zvaný Radějov, který byl v 1. pol. 17. stol. zničen. Po pol. 19. stol. se pro obec užívalo jména „Hradiště  hořejší…“
Bukačová, Irena. Severní Plzeňsko. II = Pilsen Nord. II. Domažlice: Nakladatelství Českého lesa, 1997. 227 s., [16] s. barev. fot. Historicko-turistický průvodce; č. 7. ISBN 80-901877-5-7.
Foud, Karel. Vesnice Plzeňského kraje: [okres Plzeň-sever a Plzeň-město. [Plzeň]: Plzeňský kraj, 2010. 208 s. ISBN 978-80-260-2146-9.
Klempera, Josef. Vodní mlýny v Čechách. IV, Plzeňsko, Rokycansko, Kralovicko, Manětínsko, Přešticko, Klatovsko, Domažlicko a Pošumaví. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 201 s. ISBN 80-7277-052-7.
Sklenář, Jaroslav. Voda - mlýny a mlynáři na Kralovicku a Manětínsku. Čistá: Sklenář Jaroslav, 1997. 241 s.
Dále na webovém portálu Státního oblastního archivu v Plzni je mj. vystavena digitalizovaná farní kronika obce Líšťany viz http://www.portafontium.eu/chronicle/soap-ps/00918-fara-listany-fara-1674-1945
Použité zdroje
Souborný katalog České republiky, Katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, Bibliografické databáze Historického ústavu Akademie věd ČR, regionální informační zdroje SVK PK, Internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
23.02.2016 18:51
Tomáš píše:
Sobota 27.02.2016 19:32
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď. Bohužel se mi podle Vašich informací nepodařilo v matrikách danou obec lokalizovat. V knize "Voda - mlýny a mlynáři na Kralovicku a Manětínsku" jsem našel velké množství mlýnů, ale bohužel nic, co by mohlo odpovídat německému názvu Waschmühl. Je mi o informaci uvedenou v matrice "Obora 02",str.728 - http://www.portafontium.eu/[…]/obora-02_3250-z (vpravo úplně dole záznam ze 17.3.1755).
Jako poslední možnost mě napadá, že by tato obec mohla být uvedena v "Popis Čech r. 1654 (Souhrnný index obcí k berní rule)", kde by měl být seznam i s tehdejším německým názvem. Bohužel ale nevím, kde do této knihy nahlédnout.
PSK - admin píše:
Úterý 01.03.2016 10:07
Dobrý den,
samota s mlýnem nazvaná „Wachsmühl“ či „Wachtlmühle“ je zmíněna v digitální knihovně SOA Plzeň Porta fontium u římskokatolických matrik obce Chotěšov: http://www.portafontium.eu/[…]/chotesov?page=1&language=de
Jedná se pravděpodobně o Vachtlův mlýn, ležící u Chotěšova mezi obcemi Mantov a Vstiš. Mlýn byl napájen vodou z Velkého rybníka ležícího poblíž obce Mantov (viz mapa: http://mapy.cz/turisticka?x[…]amp;source=ward&id=2875 ; http://mapy.cz/19stoleti?x=[…]amp;source=ward&id=2875 )
Doporučujeme Vám tedy projít ještě matriky Chotěšova.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu