Pátrání po odsunutých Němcích
Text dotazu
Jak mohu nalézt členy rodiny, kteří byli odsunuti v roce 1945 a vím jen jak se jmenovali a byli z Vyšehorek?
Odpověď
Dobrý den,
bohužel Vám odborně pomoci nemůžeme, spíše bych se obrátila na Státní
okresní archiv Šumperk. U nas v knihovně máme několik knih, které se
týkají odsunu Němců, snad by s v nich taky dalo něco najít.
Např.
Odsun Němců z Frývaldova po roce 1945 ve světle českých pramenů a
literatury / [Jana Hradilová]. -- Vyd. 1.. -- Šumperk : Vlastivědné muzeum
Jesenicka ; Jeseník : Okresní úřad : Městský úřad, 1996. -- 68 s. : il.,
faksim. ; 21 cm ISBN: 80-238-0547-9.
Olomoučtí Němci po druhé světové válce : (Svaz domoviny Olomouce a střední
Moravy) = Olmützer Deutsche nach dem zweiten Weltkrieg : (Heimatverband
Olmütz und Mittelmähren) / František Mezihorák. -- 1. vyd.. -- Olomouc :
Nakladatelství Olomouc, 2008. -- 52 s. : il., portréty ; 24 cm ISBN:
978-80-7182-251-6.
Vysídlení Němců z jižní Moravy : 1945-1949 / Martin Markel. -- V Brně :
Vojenská akademie, 2002. -- 191 s. : il., mapy ISBN: 80-85960-41-9.
Vysídlení německého obyvatelstva z Brna ve dnech 30. a 31. května 1945 a
nouzový ubytovací tábor v Pohořelicích 1.6.-7.7.1945 / Vojtěch Žampach. --
[Brno] : Muzejní a vlastivědná společnost, 1996. -- S. 169-239 : il.,
faksim. ; 24 cm
Kalte Heimat : die Geschichte der deutschen Vertriebenen nach 1945 /
Andreas Kossert.  -- 3. Aufl..  -- München : Siedler, c2008.  -- 430 s. :
il., faksim. ; 22 cm. ISBN: 978-3-88680-861-8 (váz.)
Pomsta pozdních partyzánů a jiné poválečné tragédie : svědectví archivů /
Jaroslav Vejvoda. -- Vyd. 1.. -- Brno : MOBA, c2007. -- 277 s., [42] s.
obr. příl. : faksim. ; 21 cm ISBN: 978-80- 243-2889-8.
Sudetští Němci a Česká republika / [sestavila Šárka Helmichová]. -- 1.
vyd.. -- Praha : Český svaz bojovníků za svobodu, c2007. -- 79 s. : il. ;
21 cm ISBN: 978-80-7005-064-4.
Odsun Němců v dobytčáku ze Žulové do Furth in Walde / Josef Dubiel von
LeRach. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Rubico, 2003. -- 128 s. ; 17 cm ISBN:
80-85839-93-8.
Dny strachu : zpráva o "odsunu" sudetských Němců z Bruntálska / Kurt
Langer ; [z němčiny přeložil Milan Kubes].  -- 1. české vyd..  -- V Praze
: Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1992.  -- 72 s. ; 20
cm. ISBN: 80-85241-23-4 (brož.)
Odsun Němců z Československa 1945-1947. -- 1. vyd. -- Praha : Academia,
1991. -- 536 s., l8 obr. na příl ISBN: 80-200-0328-2.
a další, které najdete v našem online katalogu pod heslem : Němci odsun
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
24.03.2010 09:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu