Pátrání po básních Leo Freimuthe
Text dotazu
Dobrý den,
při listování online archivem ve starých číslech časopisu Moderní revue jsem narazil na tvorbu básníka Leo Freimuthe (podepisoval se také jako Lev Freimuth); básně mě velmi zaujaly a pídil jsem se po další básníkově tvorbě. Dočetl jsem se, že pan Leo Freimuth, jenž byl aktivní v letech 1897 – 1906 publikoval v časopisech Nový kult, Moderní revue, Moderní život, Rudé květy, Volná tribuna, Svítání, Šibeničky a Ženský obzor. Dílo nebylo vydáno v knižním souboru. Procházel jsem si tedy online dostupná čísla zmíněných časopisů (prakticky jsem však pátral jen v Moderních revuích a v Šibeničkách, neboť ostatní jsem v žádném archivu nenašel) a naleznul jsem několik dalších básní; v souhrnu mnou nalezené jsou tedy tyto básně: AHASVER, DOPIS Z VENKU, HOSPODA VE VLČÍ JÁMĚ, OPILÁ, PO DVOU LETECH, ŘÍJEN, VÁNOČNÍ. Ukázky z tvorby byly otištěny také v časopise Host, a to v roce 1999, č. 5, květen. s. 55, avšak ani tento zdroj si nejsem schopen obstarat. A v tomto bodě jsem jaksi zamrznul. Dokázali byste mi s pátráním pomoci?
Vřelé díky a hezký den,
Odpověď
Dobrý den,
Podařilo se nám nalézt několik stran básní otištěných v dobových periodikách, odkazy přikládáme níže. Další zmínky o L. Freimuthovi, spíše již dílčí, je možno nalézt vyhledáváním ve volně přístupné části digitální knihovny Kramerius.
Nalezli jsme také zmiňované číslo časopisu Host, kde je uvedeno několik Freimuthových básní a životopis, z tohoto periodika Vám můžeme poskytnout tištenou kopii.
Host: literární měsíčník. Brno: Dušan Skála, 07.05.1999, 15(5). s. 54. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:e1293740-9216-11e7-ac0d-5ef3fc9ae867
Volně dostupné básně:
Píseň večerní - Rudé květy: illustrovaný lidový měsíčník pro zábavu a poučení. Praha: Tiskové družstvo Českoslovanské strany sociálně-demokratické, 01.07.1902, 1-3(2). s. 30. ISSN 1805-3459. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:977a1540-2fc6-11e7-9401-005056822549
Chudá láska - Rudé květy: illustrovaný lidový měsíčník pro zábavu a poučení. Praha: Tiskové družstvo Českoslovanské strany sociálně-demokratické, 01.07.1902, 1-3(2). s. 20. ISSN 1805-3459. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:97162350-2fc6-11e7-9401-005056822549
Nejvýše spokojený - Duch času: Nedělní list Svornosti. Chicago: A. Geringer, 10.11.1907, 31(8). s. 124. ISSN 2575-7237. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:26490ae0-54ac-11e9-ba39-005056825209
Freimuthův překlad básně H. Heineho: Rudé květy: illustrovaný lidový měsíčník pro zábavu a poučení. Praha: Tiskové družstvo Českoslovanské strany sociálně-demokratické, 01.08.1901, 1-3(3). s. 45. ISSN 1805-3459. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:37697970-f8e4-11e6-856a-005056822549
Freimuthův překlad básně A. Pfaua: Rudé květy: illustrovaný lidový měsíčník pro zábavu a poučení. Praha: Tiskové družstvo Českoslovanské strany sociálně-demokratické, 1.10.1901, 1-3(5). s. 69. ISSN 1805-3459. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:5d893ca0-2fc4-11e7-9401-005056822549
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.04.2021 21:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu