patologické jevy ve společnosti
Text dotazu
dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké jsou patologické jevy v naší společnosti a co všechno naši společnost ohrožuje? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, negativní nebo nezdravé, nenormální nebo obecně nežádoucí tedy patologické jevy ve společnosti (tzn. pro společnost nebezpečné) se dříve označovaly souhrnným pojmem sociální patologie. V dnešní době se hovoří spíše o sociální deviaci nebo sociální dezorganizaci. Jaké jevy jsou označovány za patologické nebo deviantní se liší podle doby a také kultury společnosti. Na přelomu 20. století byly mezi sociálně patologické jevy řazeny především: kriminalita, sebevražednost, alkoholismus, homosexualita (a jiné sexuální odchylky), prostituce, rozvodovost, případně i nezaměstnanost a válka. Později k nim přibyly zejména narkomanie, chuligánství a šikana.
Více informací získáte prostudováním některé z následujících publikací:
1) Sociální patologie / Blahoslav Kraus, Jolana Hroncová a kol.. -- Vyd. 1..-- Hradec Králové : Gaudeamus, 2007. -- 325 s. ; 21 cm.
2) Sociálně patologické jevy v současné společnosti / Hana Vykopalová. -- 1.vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackého, 2001. -- 154 s. : il. ; 25 cm
3) Sociální deviace / Josef Dubský, Lukáš Urban. -- Vyd. 1.. -- Praha :Vydavatelství PA ČR, 2005. -- 90 s. ; 29 cm
4) Sociální deviace : (přehled sociologických teorií)/ Gabriela Munková. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2001. -- 134 s. ; 21 cm
5) Sociální toxiny / Eva Vaníčková. -- Vyd. 1.. -- Praha : Česká společnost na ochranu dětí, 2003. -- 11 s. ; 20 cm
6) Vybrané kapitoly ze sociální patologie. I. díl, Úvod do sociální patologie, sociálně patologické skupiny / Jan Sachůrek. -- Vyd. 1.. -- Liberec : Technická univerzita, 2001. -- 81 s. ; 30 cm
7) Vybrané kapitoly ze sociální patologie. II. díl, Sociálně patologické jevy / Jan Sochůrek. -- Vyd. 1.. -- Liberec : Technická univerzita, 2001. -- 47 s. ; 30 cm
8) Vybrané kapitoly ze sociálních deviací / Jitka Skopalová. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Univerzita Palackého, 2000. -- ii, 36 s. ; 29 cm
Všechny výše uvedené publikace naleznete v elektronickém katalogu Národní knihovny na adrese http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc zadáním autora nebo názvu do příslušných vyhledávacích polí. Možnost výpůjčky konkrétního dokumentu zjistíte vždy pod ikonkou Exempláře a pokud jste registrovanou čtenářkou NK ČR můžete si knihu rovnou objednat ke studiu.Pokud naší uživatelkou nejste a měla byste o registraci zájem, více informací naleznete na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodí&submenu3=98 .
Zdroje, ze kterých jsme čerpali:
Jandourek, Jan. Sociologický slovník. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-535-0.
Velký sociologický slovník. II. díl. P-Z. Univerzita Karlova: Vydavatelství Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-310-5.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.11.2007 11:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu