Patenty Nikoly Tesly a střídavý proud
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dostal k patentům Nikola Tesly a k schématům jeho vynálezů. Dále by mě zajímal hlavní rozdíl mezi střídavým a stejnosměrným el. proudem (vysvětlení pro laika). A prosil bych o odkaz na publikaci o elektrickém proudu, magnetismu pro začátečníka.
Odpověď
Nikola Tesla byl velmi plodný vynálezce, nechal si patentovat okolo 300 vynálezů - především v USA, ale také v Kanadě, Velké Británii, Německu a dalších zemích. Kolik však těchto patentů ve skutečnosti bylo, není dodnes přesně známo. WWW stránky s přehledem a odkazy na vybrané patenty: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nikola_Tesla_patents http://www.teslauniverse.com/nikola-tesla-patents
Vybrané knihy o Teslových objevech, vynálezech a patentech:
TESLA, Nikola. My inventions: the autobiography of Nikola Tesla. Belgrade: Nikola Tesla Museum, 2003. 101 s. ISBN 86-81243-10-1.
Nikola Tesla: lectures, patents, articles. Beograd: Nikola Tesla Museum, 1956. přeruš. str.
CHORVAT, Radoslav, ed. Nikola Tesla: Patenti. I. 1. izd. Beograd: Zavod za učvenike i nastavna sredstva, 1996. 450 s. ISBN 86-17-04996-0.
CHORVAT, Radoslav, ed. Nikola Tesla: Patenti. II. 1. izd. Beograd: Zavod za učvenike i nastavna sredstva, 1996. 418 s. ISBN 86-17-05131-0.
CHORVAT, Radoslav, ed. Nikola Tesla: Patenti III. 1. izd. Beograd: Zavod za učvenike i nastavna sredstva, 1996. 376 s. ISBN 86-17-04996-0.
CHORVAT, Radoslav, ed. Nikola Tesla: Patenti. IV. 1. izd. Beograd: Zavod za učvenike i nastavna sredstva, 1996. 282 s. ISBN 86-17-04996-0.
Rozdíl mezi střídavým a stejnosměrným proudem napovídá už název: proud v elektrickém obvodu protéká buď pouze jedním směrem, anebo se v pravidelných intervalech tento směr mění (na základě přepólování zdrojů). Se stejnosměrným proudem se běžně setkáte např. u elektrických obvodů napájených tužkovými bateriemi. Střídavý proud najdete v běžné elektrické síti. Hlavní výhodou střídavého proudu je totiž to, že ho lze tzv. transformovat (pomocí změny elektrického napětí), což umožňuje přenos elektřiny na velké vzdálenosti bez větších ztrát. Podrobnosti najdete také na těchto stránkách:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Střídavý_proud http://cs.wikipedia.org/wiki/Stejnosměrný_proud http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php?hledat=&limit_od=3 http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/3-2.htm
Co se týká literatury zabývající se obecně elektřinou a magnetismem, lze doporučit následující tituly:
SEDLÁK, Bedřich a Ivan ŠTOLL. Elektřina a magnetismus. Vyd. 3., V nakl. Karolinum 2. Praha: Karolinum, 2012, 595 s. ISBN 978-80-246-2198-2.
LEPIL, Oldřich a Přemysl ŠEDIVÝ. Fyzika pro gymnázia. Elektřina a magnetismus. 6. vyd. Praha: Prometheus, 2010, 342 s. ISBN 978-80-7196-385-1.
HALLIDAY, David, Robert RESNICK a Jearl WALKER. Fyzika: vysokoškolská učebnice obecné fyziky. Část 3, Elektřina a magnetismus 1. vyd. Brno: Vutium, 2000, viii, s. 578-888, D20, V5, R9.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK
Datum zadání dotazu
23.07.2013 09:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu