Patentální invalida
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych zjistila více informací o patentálním invalidovi. Dočetla jsem se, že to byl vojenský vysloužilec, který byl pro zranění nebo vysoký věk propuštěn z armády a pobíral rentu. V případě vysokého věku je to pochopitelné. Ale v případě zranění či nemoci se jednalo o propuštění trvalé (v podstatě do civilu), nebo se mohl po vyléčení vrátit zpět do armády, dejme tomu jako dohližitel vězňů, vojenský písař, nebo na nějakou obdobnou funkci ?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
termín patentální invalida obecně označuje invalidu, který nemůže být zaopatřen pobytem v invalidovně, a je tak zaopatřen jinými prostředky a s návratem do aktivní služby se zpravidla nepočítalo. Status patentálního invalidy upravuje např zákon 48/1921 Sb. (https://www.noveaspi.cz/products/lawText/1/2327/1/2/zakon-c-48-1921-sb-o-zvyseni-zaopatrovacich-pozitku-vojenskym-gazistum-a-cekatelum-ve-vysluzbe-invalidnim-poddustojnikum-z-povolani-jejich-vdovam-a-sirotkum-ivalidum-ze-stavu-muzstva-neb-jejich-pozustalym-vyjimajic-valecne-poskozence-neb-jejich-pozustale-pro-nez-plati-zakon-ze-dne-20-unora-1920-c-142-sb-z-a-n-a-patentalnim-invalidum-jimz-jsou-vymereny-pozitky-zaopatrovaci-podle-dosud-platnych-vojenskych-zaopatrovacich-zakonuv-a-narizeni). Problematikou se částečně zabývá např. kniha Pavla Heřmánka Aby nakonec nemuseli žebrati: příběhy z dějin karlínské invalidovny.
Použité zdroje
HEŘMÁNEK, Pavel. "Aby nemuseli nakonec žebrati": příběhy z dějin karlínské Invalidovny. Praha: Epocha, 2015. Traumata války. ISBN 9788074252525.
http://www.psp.cz/eknih/1920ns/ps/tisky/t0287_00.htm
https://www.noveaspi.cz/pro[…]rovacich-zakonuv-a-narizeni
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
23.04.2019 16:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu