Pasy a víza
Text dotazu
Potřebuji pas pro leteckou cestu do Španělska?
Odpověď
Dobrý den, Španělsko i Česká republika jsou členy Evropské unie a Schengenského prostoru. V rámci zemí zařazených do EU a Schengenského prostoru je možné použít jako cestovní doklad i platný občanský průkaz. Informace o cestovních dokladech potřebných (možných) k cestě do Španělska naleznete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR: http://old.mzv.cz/wwwo/mzv/default.asp?id=5389.
Konkrétně se zde o cestovních dokladech píše:
"Občan ČR může cestovat do Španělska na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem.Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu na území Španělska.
Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem společně s dítětem, pak doporučujeme, aby dítě mělo vždy vlastní cestovní pas, a to i v případě, že je zapsáno v občanském průkazu rodiče.
Děti zapsané v platném cestovním pasu rodiče mohou s rodičem, v jehož pasu jsou zapsány, překročit hranice bez vlastního cestovního dokladu, přičemž dítě zapsané do pasu rodiče před 1. 9. 2006 může takto cestovat do 15 let věku a dítě zapsané do pasu rodiče od 1. 3. 2008 může takto cestovat do 10 let věku (v období od 1. 9. 2006 do 29. 2. 2008 nebylo možné děti do pasu rodiče zapisovat).
V případě ztráty cestovního dokladu je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Tento doklad slouží k jednorázové cestě do ČR."
Další odkazy:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Schengensk%C3%BD_prostor
* http://www.spanelsko.info/info.htm.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu