Parní lázně
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, zde existuje nějaká literatura zpracovávající konstrukce parních kabin/lázní (nikoliv saun)..jedná se o použitý materiál, technologie, izolace apod...
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsme publikace, které by konkrétně obsahovaly informace o parních lázních či kabinách, v českých katalozích knihoven nenalezli. Prohledal jsem katalogy Národní knihovny ČR, Souborný katalog ČR, katalog Národní technické knihovny a zkoušel to i přes Oborovou bránu Technika. Použil jsem všechna možná klíčová slova (parní lázně, parní kabiny, parní komory, římské lázně, mokré sauny…v angličtině pak steam bath, vapour bath, steam cabin, steam room) a v online katalogu NTK (www.techlib.cz) se dopátral této publikace, kde se o konstrukci parních lázní píše:
Kriš, Jozef
Bazény, sauny, soláriá / Jozef Kriš. -- 1. vyd.. -- Bratislava : Jaga group, 1998. -- 239 s.
ISBN 80-967676-7-4.
URL záznamu v katalogu: http://bit.ly/rNsjj0.
Dále jsem objevil přímo časopis, který se týká saunování a je možné, že v něm nějaké informace o parních lázních budou:
Bazén & sauna : revue pro sauny, bazény, solária, koupaliště, lázně, vodoléčbu, masérny
a příbuzné obory. -- Praha : Jiří Kouba, [1996]-. --  2006-Praha : Aqua Viva. --     sv.
ISSN 1211-541X.
Tento časopis je dostupný i v elektronické podobě: http://www.bazen-sauna.cz/
V Souborném katalogu ČR pod předmětovým heslem parní lázeň, byla nalezena publikace o sauně:
Matej, Miloš
Sauna / Miloš Matej, Miroslav Palát. -- Bratislava : Obzor nakladatelstvo Bratislava, 1983. -- 236 s.. -- (Rehabilitácia, ISSN 0375-0922 ; roc. XVI, supl. 26-27, 1983)
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001672160&local_base=SKC.
Je možné, že podobné typy publikací mohou obsahovat tyto informace, bohužel to nemohu zaručit.
Mám pro Vás rovněž některé zajímavé odkazy:
Stavba a montáž parní kabiny:
http://www.bazenynaklic.cz/tzpr_para_aquatechnik.pdf
Parní kabiny – technický popis:
http://www.sauny-morava.cz/parni-kabiny.htm
Instalace parních kabin:
http://www.mrsteam.com/products/technical-downloads.html
Konstrukce parní sprchové kabiny:
http://www.riho.cz/pdf/mont_navod_primo_easy.pdf
Vše, co potřebujete vědět o páře:
http://www.thebathingplace.com/catalogue_files/0000/027/Everything%20you%20need%20to%20know%20about%20steam%20rooms.pdf
Pokud by Vám tyto informace nestačily, doporučuji se obrátit přímo na výrobce parních lázní,  zdali by Vám nezapůjčili technickou dokumentaci k nahlédnutí. Kontakty na ně přikládám níže. Dočetl jsem se, že každá stavba parních lázní je specifická, nejspíš si takovou dokumentaci budou firmy všemožně střežit jakožto výrobní tajemství, ale je možné, že se mýlím.
Kontakty:
EuroBalneo: http://www.eurobalneo.cz/cs/, email: info@eurobalneo.cz,
KLAFS ČR: http://www.klafs.cz/, email: info@klafs.cz,
TOP FOR HOME, s.r.o.: http://www.parnikabiny.cz/, info@parnikabiny.cz.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2012 09:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu