pardála (významy slova)
Text dotazu
Jaký význam má slovo \"pardálové\" ve rčení \"Točte se pardálové\" ze staropražských písní?
Odpověď
Dobrý den, slovo pardál pochází z latiny, jedná se o druh šelmy. V přeneseném slova smyslu znamená švihák.
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha : Slovanské nakladatelství, 1952. s. 1131.
Slovník nespisovné češtiny uvádí u slova pardál i další výklad tohoto slova z argotu, tj. mluvy podsvětí, resp. spodiny (ve Slovníku nespisovné češtiny je argot chápan pouze argot historický, tj. do druhé světové války), pardál - vagabund, kuplíř, pasák, později též "pražský Pepík".
Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha : Maxdorf, 2006. s. 253. ISBN 80-7345-086-0.
Další příklady použití slova pardál naleznete např. v Příručním slovníku jazyka českého:
- žertovně o výbojném elegánu: "Oh, naši lvi a pardalové salonu," zasmála se slečna Klára (Václav Hladík),
- vulgárně syčák, pražský Pepík: To je lid pražských kvítek, pepíků, dacanů, sígrů, pardálů (Karel Čapek), "Nekecají si do lebedy, pardále!" vzkřikl na něho [komisaře] někdo (Ivan Olbracht) Příruční slovník jazyka českého. Díl IV. Část 1. P-Průsvitně. V Praze : Školní nakladatelství, 1941-1943. s. 96
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.01.2008 10:55
Anonym píše:
Neděle 16.09.2018 23:15
Původně se zpívalo Točte se dál párové.
Anonym píše:
Neděle 06.10.2024 18:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu