Pamětní deska na chrámu sv. Víta
Text dotazu
Nemohu nikde zjistit nic o desce s málo čitelným textem na stěně chrámu sv. Víta vedle zlaté brány s mozaikou. Prosím o nějakou informací o této desce nebo o místě, kde bych se o ní něco dozvěděl.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme několik knih a stránek o chrámu sv. Víta. Bohužel se nám v nich nepodařilo zjistit mnoho informací o Vámi zmíněné pamětní desce. A nejsme si zcela jisti, zda máme na mysli stejnou pamětní desku jako vy. Přesto se nám podařilo zjistit alespoň toto:
Máme-li na mysli stejnou pamětní desku, pak se jedná o gotickou pamětní desku z roku 1396, která je umístěna na jižní stěně Velké věže. Tato deska byla ozdobena třemi znaky. A to svatováclavskou orlicí, českým lvem a arcibiskupským břevnem. Další dekorace, které se nacházejí na rámu nápisu byly bohužel v velké části zničeny v minulosti. V knize "Pražská katedrála Matyáše z Arrasu a Petra Parléře" od Boňka J. se také píše, že je pouze absurdním, přesto dodnes tradovaným, omylem, že základní kámen katedrály byl položen 3. března 1344, jak uvádí právě tato gotická pamětní deska u jižního slavnostního vchodu do chrámu. A na základě tohoto údaje považují tuto pamětní desku, jinak s cennými údaji, někteří badatelé dokonce za falzum snad z 19. století.
Pokud by Vás zajímali další informace o této desce, možná byste si mohl zkusit pročíst další knihy o Chrámu sv. Víta. Je možné, že se Vám podaří vypátrat další informace. Případně se můžete zkusit obrátit na některou z historických kateder vysokých škol. I když tyto většinou na podobné dotazy příliš neodpovídají. Či byste se také možná mohl zkusit zeptat na Správě pražského hradu http://www.hrad.cz/cs/sprava-prazskeho-hradu/statut.shtml, zda by Vám alespoň neporadili, kde čerpat informace či ještě spíše na Odboru památkové péče (najdete na výše uvedené stránce pod záložkou kontakty).
Zdroje:
* BOŇEK, Jan. Pražská katedrála Matyáše z Arrasu a Petra Parléře. Praha : Eminent, 2010. ISBN 978-80-7281-406-0.
* PAVEL, Jakub. Chrám sv. Víta v Praze. 1. vyd. Praha : Odeon, 1968.
* ROUČEK, Rudolf. Chrám sv. Víta : dějiny a průvodce. 1. vyd. Praha : Universum, 1948.
* MAHLER, Zdeněk. Katedrála. 3. dopl. a aktualizované vyd. Praha : Labyrint, 2011. ISBN 978-80-87260-20-3.
* CHYSKÝ, Čeněk. Pražský hrad a chrám sv. Víta. Praha : Václav Petr, 1929.
* MOTLOVÁ, Milada. Praha známá i neznámá. 2. vyd. Praha : Knižní klub, 2008. ISBN 978-80-242-2242-4.
* SUDEK, Josef. Svatý Vít. 1. vyd. Praha : Torst, 2010. ISBN 978-80-7215-385-5.
* BURIAN, Jiří. Katedrála sv. Víta na Pražském hradě. 3. vyd. Praha : Odeon, 1980.
* http://www.katedralasvatehovita.cz/cs
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Katedr%C3%A1la_svat%C3%A9ho_V%C3%ADta,_V%C3%A1clava_a_Vojt%C4%9Bcha
* http://www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad/turisticky-rozcestnik/katedrala-sv-vita.shtml
* http://zhola.com/praha/cz.php?st=katedralasvvita
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 11:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu