Památky v Nymburku
Text dotazu
zajímám se o historii Nymburka. Původně stál v Nymburce dřevěný most, který posléze nahradil most železobetonový. Zajímalo by mě, jak byl most dlouhý a široký.
Ještě mě zajímá jedna památka, nacházející se v Nymburce a to Morový sloup na Náměstí Přemyslovců. Kým byl postaven a kdy vím, ale jak je morový sĺoup
(Mariánský) vysoký nemohu nikde dohledat.
Odpověď
Dobrý den,
třicetiletá válka (1618-1648) přinesla městu Nymburk a samozřejmě jeho velkému náměstí jen zkázu. Zejména 16. srpen 1634 je zapsán tím nejčernějším inkoustem do historie města. Sasové tehdy město dobyli, vypálili a vyplenili, pobili vojenskou posádku a na 200 civilistů (žen, dětí a starců) ukrytých v chrámu sv. Mikuláše. Uvádí se, že ve městě zůstalo zachováno jen
11 domů a 22 obyvatel. Krása renesančních domů zmizela, radnice byla těžce poškozena. Navíc ještě v roce 1640 Švédové, kteří tehdy leželi na Zálabském předměstí pod velením Bannerovým, při odchodu spálili nejen své ležení, ale také dřevěný most přes Labe a městské mlýny.
V roce 1717 dostalo náměstí novou dominantu: morový sloup. Toto ušlechtilé barokní dílo, přisuzované Janu Jiřímu Šlanzovskému, bylo postaveno na paměť morové epidemie v roce 1713.
http://eldar.cz/kangaroo/nymburk/historicke.html
http://www.mesto-nymburk.cz/www/index.php?sekce=4&zobraz=zastaveni-8-namesti
-premyslovcu
Žádané rozměry dřevěného mostu a morového sloupu se nám nepodařilo zjistit.Doporučujeme Vám obrátit se na Vlastivědné muzeum Nymburk, http://polabskemuzeum.cz/?L=1&ID=40 anebo na Informační centrum Nymburk, http://www.meu-nbk.cz/www/index.php?sekce=4&zobraz=turisticke-informacni-cen
trum.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.01.2010 17:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu