padlí v I. světové válce
Text dotazu
Dobrý den. Měl bych k vám dotaz s prosbou, zda se dá u vás či jinde zjistit, nebo ověřit jména a data narození a hlavně úmrtí padlých v 1. svět. válce z obce Chlum u Hluboké okr. Chrudim. Jedná se pravděpodobně z doslechu zjištění tito padlí:
Černý Jan z č.p.10
* 5. 5. 1891 ?? Halda Jan z č.p.13
* 12.2. 1889 Petr Jan z č.p. 6
Zavoral Jan z č.p. ?
Povoláni byli pravděpodobně do Vysokomýtských kasáren vzdálených cca 18 km.
Chtěl bych je nechat zapsat na pomník, kdysi pro ně zbudovaný.
Děkuji za ochotu a těším se na nějaké informace.
Odpověď
Dobrý den,
v databázi na stránkách Vojenského historického archivu http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase jsme nenašli ani jedno jméno, které vás zajímá.
Doporučujeme, abyste si prošel volně přístupné Seznamy padlých v první světové válce, odkaz na stránkách Národní knihovny ČR  na www.nkp.cz,   http://text.nkp.cz/aktuality/novinky-titulni-strana/seznamy-padlych-v-1.-svetove-valce. Je zde  návod, jak postupovat, z něhož vybíráme:
Seznamy ztrát (Verlustliste ausgegeben am ) uvádějí jména padlých, zemřelých, nezvěstných, raněných a zajatých vojenských osob v rámci každého čísla v abecedním pořadí, a to zvlášť příslušníky důstojnického sboru (Offiziere) a mužstva (Mannschaft). Od 23. 12. 1916 (č. 506) přibyla samostatná kategorie pro jednoroční dobrovolníky (Einjährig-Freiwillige):
Vycházel od č. 1 (12. 8. 1914) do č. 709 (14. 2. 1919), čítá celkem 39144 stran (v průměru 55 stran na číslo).
Abecední seznam jmen, uvedených v Seznamech ztrát … (Alphabetisches Verzeichnis der in der Verlustlisten … angeführten Namen):
Vycházel od č. I (2. 9. 1914) do č. CXLI (24. 5. 1919), čítá celkem 9372 stran (v průměru 66 stran na číslo). Průměrně na každých 5 čísel Seznamů ztrát vyšel jeden takovýto průběžný jmenný rejstřík.
Jména obsažená v příslušném rozsahu Seznamů ztrát uvádí rejstřík v abecedním pořadí, zvlášť důstojníky, mužstvo a později i jednoroční dobrovolníky.
Struktura záznamu:
příjmení, jméno – číslo Seznamu ztrát
Pro rešerše v Abecedním seznamu jmen platí stejné postupy jako v případě Seznamů ztrát. Lze sice vyhledávat pouze podle jména, ale vzhledem ke kvalitnější předloze a zřetelnějšímu tisku tu strojový přepis vykazuje vyšší přesnost. Díky tomu se podaří dopátrat i jména, jež vyhledávání prostřednictvím Seznamů ztrát nezaznamenalo.
U  některých z jmen nemáte např. datum narození, odkazů na příjmení Černý (Jan = Johan) je velké množství, je třeba projít všechny, abyste neopomenul zrovna toho „správného“ Černého.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
21.08.2014 12:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu