Označení vyhrazeného parkovacího stání pro invalidy
Text dotazu
Dobrý den,
Před několika lety vešel v platnost zákon upravující značení místa vyhrazeného pro osoby těžce pohybově postižené. Chtěl bych se zeptat, jak by mělo být toto stání označeno. A zda případě, že některá příslušná dopravní značka uvedena není, zda je stání platné.
Děkuji Vám a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
předně bychom Vás chtěli upozornit, že služba Ptejte se knihovny neposkytuje právní služby dle pravidel pro pokládání dotazů, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/pravidla. Našli jsme zákony, které upravují označení a využívání parkovišť vyhrazených pro postižené osoby a níže Vám vybrané pasáže také uvádíme. Výklad nám však již nepřísluší, jednalo by se pouze o naše domněnky.
Zákon 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, § 67, odst. 4:
"Na vyhrazené parkoviště pro vozidlo označené znakem O 1 je vozidlům bez označení O 1 vjezd zakázán".
Pozn.: O 1 je označení pro vozidla přepravující osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou.
294/2015 Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích
"Vyhrazené parkoviště (značka IP 12) - značka označuje místo, kde je dovoleno zastavení a stání pouze některých vozidel. Údaje o tom, pro koho je parkoviště vyhrazeno (např. název organizace, SPZ, symbol zařízení) a popřípadě v jaké době, jsou uvedeny na dodatkové tabulce a mohou být uvedeny i na značce místo nápisu. Mimo dobu, po kterou je parkoviště vyhrazeno, smějí na takto označeném místě zastavit a stát i řidiči jiných vozidel, pokud není stanoveno jinak.
Případný stanovený způsob stání se vyznačuje obdobně jako na značkách "Parkoviště"  vyznačujících způsob stání. Značka, na které je uveden symbol zařízení nebo prostoru pro osoby na vozíku, je vždy doplněna vodorovnou dopravní značkou "Vyhrazené parkoviště pro vozidlo přepravující  osobu těžce postiženou nebo osobu těžce pohyblivě postiženou". "
"Vyhrazené parkoviště pro vozidlo přepravující osobu těžce postiženou nebo osobu těžce pohyblivě postiženou (značka V 10f) - na ploše vyznačené touto značkou smí zastavit a stát pouze vozidlo označení parkovacím průkazem označujícím vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou. Značka vždy doplňuje svislou dopravní značku "Vyhrazené parkoviště" se symbolem zařízení nebo prostoru pro osoby na vozíku."
Dle výše uvedeného a zároveň níže uvedených odkazů by mělo vyplývat, že místa určená pro parkování vozidel osob s postižením by měla být označena jak svislou, tak i vodorovnou značkou. Absence jedné ze značek by měla mít za následek neplatnost takového stání.
Přesný výklad však v případě potřeby doporučujeme zcela určitě konzultovat s právníkem, případně policií ČR.
Internetové zdroje (bez ověření správnosti informací zde uvedených):
* http://www.autoweb.cz/parkovani-na-miste-pro-invalidy/
* http://www.12bodu.cz/bodovany-prestupek-125c-1f-11.html
* http://auto.ihned.cz/c1-19468420-parkovani-pro-invalidy-musi-byt-radne-vyznaceno
* http://www.svsmp.cz/archiv/2006/vyhrazena-stani-pro-osoby-ztp-a-ztpp.aspx
* http://www.mpkrupka.eu/pages/Otazky_a_odpovedi.aspx?ID=183
* http://www.cspsd.cz/ - s dotazem se můžete obrátit také na Centrum služeb pro silniční dopravu
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.06.2016 19:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu