Označení/názvy canisterapie v evropských zemích?
Text dotazu
Pod jakým označením - názvem je v evropských zemích provozována canisterapie?
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám poslal prostřednictví služby PSK:
pojem Canisterapie je složen ze slov „Canis – pes a terapie – léčení“. Existuje mnoho způsobů výkladu: „Canisterapie je léčba lidské duše psí láskou“ , „Canisterapie je způsob terapie, která využívá pozitivního působení psa na zdraví člověka“ aj.
Ve světě se canisterapie rozvinula převážně v 50. letech 20. století. U nás se začala intenzivněji rozvíjet po roce 1990.
Zdroj: https://www.ddbechyne.cz/canisterapie/
Už od roku 2001 poskytujeme canisterapeutické služby pro jednotlivce i organizace, nejčastěji formou návštěvy rodiny nebo zařízení. V současné době máme více než 70 aktivních canisterapeutických týmů prakticky po celé republice.
Canisterapie aneb terapie za pomoci psů:
Canisterapií se rozumí léčebný kontakt psa a člověka. Pes už svou přítomností dokáže vyvolat dobrou náladu...
Zdroj: https://www.pomocnetlapky.cz/nase-sluzby/canisterapie
Překlady termínu canistoterapie:
Ve všech zemích vychází  z latinského slova canis - pes; odchylky jsou samozřejmě ve výslovnosti.
angličtina: dog-assisted therapy, canistherapy
němčina: Canistherapie, die Canistherapie, die Hundetherapie
slovenština: Canisterapia
chorvatština: kanisterapija
polština: kanistoterapia
francouzština: Canisthérapie
italština: canisterapia
řečtina: canitherapy
rumunština: canisterapie
maďarština: kanisterápia
...
viz překladač https://www.google.com/search?q=canisterapie+p%C5%99eklad&source=hp&ei=Y1IUZJ_ZBuOGxc8Px4CVkAE&iflsig=AK50M_UAAAAAZBRgcwW1RLP2p4LKFXh_bTmmw6F7vdDB&ved=0ahUKEwjfloOx8eL9AhVjQ_EDHUdABRIQ4dUDCAg&uact=5&oq=canisterapie+p%C5%99eklad&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyCAgAEBYQHhAPOgsIABCABBCxAxCDAToICAAQgAQQsQM6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOgsILhCABBDHARDRAzoICAAQsQMQgwE6EQguEIMBEMcBELEDENEDEIAEOg4ILhCxAxCDARDHARCvAToFCAAQgAQ6EQguEIAEELEDEIMBEMcBEK8BOgsILhCABBDHARCvAToLCC4QgAQQsQMQgwE6CwguEMcBENEDEIAEOg4ILhCABBCxAxDHARCvAToOCC4QgAQQsQMQxwEQ0QM6CwguEK8BEMcBEIAEOgUIABCxAzoLCC4QgAQQsQMQ1AI6BQguEIAEOgYIABAWEB46AggmUABYnlVgz1doAHAAeACAAX-IAdcLkgEEMTcuM5gBAKABAQ&sclient=gws-wiz
Doporučujeme i zajímavou diplomovou práci na dané téma:
ŠTEFLOVÁ, Michaela. Komparace názorů canisterapeutů a speciálních pedagogů na působení canisterapie u dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Diplomová práce. Hradec Králové: Speciální pedagogika rehabilitační činnosti a management speciálních zařízení, 2016.
https://theses.cz/id/bqnd8b/18620154
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.03.2023 09:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu