Otázka ohledně citování velkého množství úryvků z autorsky chráněného díla v rámci kontextu jiného rozsáhlého díla.
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak by zákon přistupoval k blogovému příspěvku, který by v rámci literární kritiky postupně citoval všechny části knihy (bez svolení autora či držitele autorských práv). Konkrétně mám na mysli situaci, kdy by byly citovány jednotlivé úryvky z chráněného díla, po nichž by následoval rozsáhlý (AI generovaný) text zaměřený na kritiku díla v kontextu daného úryvku. Tento kritický text by byl několikanásobně delší než citovaný úryvek. Následně by byl přidán další úryvek s odpovídajícím kritickým textem, přičemž by tímto způsobem byla zpracována celá kniha.
V praxi by to znamenalo, že by byla celá kniha takto „zpřístupněna“ na internetu, přičemž by bylo možné pomocí jednoduchého skriptu (programu) stáhnout z blogu celou knihu v její původní podobě. Bylo by možné tímto způsobem digitalizovanou knihu zpřístupnit, nebo by se jednalo o porušení autorských práv? Hrálo by roli, pokud by text samotného chráněného díla tvořil například 20 % nebo pouze 3 % z celkového textu blogového příspěvku?
Odpověď
Dobrý den,
citování díla při řádném ohraničení citovaných pasáží a následném uvedení autora daného textu není v rozporu s autorským zákonem. Mezi autorská díla patří rovněž „dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného, včetně překladu díla do jiného jazyka. Tím není dotčeno právo autora zpracovaného nebo přeloženého díla.“, § 2, (4). Současně ale autorský zákon definuje citaci jako „výňatky z díla nebo drobná celá díla“ (§ 31, bod b), z čehož vyplývá, že při publikování kompletního díla jiného autora se již nejedná o citaci a bez ohledu na to, jak dlouhou kritiku či komentář k danému dílu připojíte, není možné dílo považovat za vlastní (= nebrat v úvahu práva autora původního textu).
Zákon přímo stanovuje, že užití díla jako citace v souladu s autorským právem má být „v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem“. Z Vámi uvedeného případu není jasné, jaký účel by měl daný literární útvar (vygenerovaný nástrojem AI). Dle popsaného postupu by se jednalo fakticky o užití díla v celém jeho rozsahu, nikoliv o citaci. A jestliže by bylo hlavním účelem zpřístupnění díla široké veřejnosti bez souhlasu autorů (správců autorský práv), je takovýto postup v rozporu s autorským zákonem platným v ČR.
Soulad či nesoulad s autorským zákonem je ovšem potřeba posuzovat dle konkrétního případu, a to se znalostí podrobností. V dotazu jste neuvedl informace o díle, jehož se literární kritika týká, tedy jsme Vám mohli poskytnout spíše obecný náhled na problematiku. Pro závazný posudek daného případu bychom Vám doporučovali kontaktovat odborníky z oblasti autorského práva.
Použité zdroje
KOMENTÁŘ, KRITIKA. In: JÍLEK, Viktor, Univerzita Palackého a Univerzita Palackého. Lexikologie a stylistika nejen pro žurnalisty: studijní text pro distanční studium. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005, s. 105, 107.
LEDERBUCHOVÁ, Ladislava. Fraus slovník literárních pojmů, aneb, Co se skrývá za slovy. Plzeň: Fraus, 2006, 159 s.
Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. In: Zakonyprolidi.cz. Online. 2024. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-121 [cit. 6. 9. 2024].
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.09.2024 20:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu