Osvobození Zlína
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké Sovětské divize procházely v 2 světové válce Zlínem při osvobozování Česka. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
osvobozování Zlína je podrobně popsáno v několika publikacích. Ve většině je použito obecné označení "jednotky Rudé armády".
Konkrétní číslo divize uvádí tato studie:
VOJTA, František. Osvobození města Zlína Rudou armádou. Gottwaldovsko od minulosti k současnosti, 1984, 6, (6), s. 101-148.
„ Ke Zlínu se nejdříve přiblížili sovětští vojáci 2. ukrajinského frontu, 40. armády, 2. armádním sborem a jeho 240. divizí, jíž velel generálmajor T.F. Umanskij a průzkumným oddílům nižších vojenských jednotek veleli plukovníci A. Grozněv a Bakajev.“
Z této studie vychází i další nalezené zdroje, např:
https://zlin.estranky.cz/clanky/pele-mele--odkazy/osvobozeni-mesta-zlina-rudou-armadou.html
Informaci potvrzuje i článek v magazínu Zlín:
/fab/. 75 let od osvobození Zlína. Boje trvaly do 6. května. Magazín Zlín, 2020, 26, (5), s. 8. (https://www.zlin.eu/clanky/dokumenty/8165/vh8822x96htm-m-zlin-05-2020.pdf)
Podrobnější název divize na konci války byl 240. kyjevsko-dněperská střelecká divize (https://www.fronta.cz/dotaz/boje-v-okoli-zlina-v-kvetnu-1945)
Použité zdroje
https://zlin.estranky.cz/[…]/osvobozeni-mesta-zlina-rudou-armadou.html
/fab/. 75 let od osvobození Zlína. Boje trvaly do 6. května. Magazín Zlín, 2020, 26, (5), s. 8.
https://www.fronta.cz/[…]/boje-v-okoli-zlina-v-kvetnu-1945
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Zlín
Knihovna
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně
Datum zadání dotazu
13.12.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu