Osvobozeni z predmetu anglicky jazyk na stredni skole
Text dotazu
Dobry den, za jakych okolnosti je mozne osvobozeni z hodin anglickeho jazyka na stredni skole pro nadane dite s certifikatem Cambridge B2. Dite je na 6 letem gymnaziu ve druhem rocniku, tedy 9. trida. Od pristho roku by se rada hodin neucastnila. Dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
Váš dotaz bych spíš směřovala na školu, kde dítě studuje - pravděpodobně se omlouvání (osvobození) z hodin řídí pravidly (dokumenty) školy dle vzdělávacího programu (RVP), počtu hodin na jednotlivé předměty, nastavením omluv (absencí) či uznávání kvalifikací (vzdělávání) na jiné škole a rozhodnutím ředitele/lky školy na základě příslušných dokumentů. Škola se řídí dokumenty, nařízeními svého zřizovatele a pokyny z MŠMT.
„Problematika uvolňování a osvobozování z výuky je řešena zákonem č. 561/2004 Sb. (školský zákon). Konkretizace zákonných vymezení je v kompetenci ředitelů škol a praktických nebo speciálních lékařů. Citace školského zákona z Části třetí - Povinnost školní docházky a základní vzdělávání- a Části čtvrté - Střední vzdělávání-. Komentáře k výkladu zákona a metodický pokyn MŠMT k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků a studentů.“
Doporučujeme prostudovat například literaturu z našeho fondu:
Jazyk zákonů o uvolňování a osvobozování z výuky - Katalog Národní pedagogické knihovny JAK (npmk.cz)
Informace ke vzdělávání dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných zabezpečující realizaci ustanovení § 17 zákona č. 561/2004 Sb. a části třetí vyhlášky č. 73/2005 Sb. Zapletalová, Jan. Učitelské noviny : týdeník pro učitele a přátele školy Praha : Josef Král 1883- 0139-5718 CZ Roč. 110, č. 7 (2007), s. 16-17 2007
Odkaz na záznam: https://katalog.npmk.cz/records/5cd0ae3a-9b66-4f53-8e65-990d58c30e10
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Datum zadání dotazu
16.01.2023 22:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu