ošuntěný vs. ošuntělý
Text dotazu
Dobrý den,
narazila jsem na výrazy "ošuntěný" a "ošuntělý". Jaký je mezi nimi rozdíl? Jsou oba dva spisovné, nebo je jeden z nich chybný?
Děkuji za zodpovězení dotazu
Odpověď
Dobrý den,
dle Machka je etymologicky správně slovo ošuntělý. Níže citujeme z jeho slovníku:  šoupati 2° v o° odříti, odrhnouti, pro° PS.
" šoupati 2° v o° odříti, odrhnouti, pro° PS. Bylo i *ošupéti Bylo i *ošupéti > *ošuméti býti ošoupán (ošumělý, o oděvu ap., dále ošuntělý = odřený, zbavený svěžího „vlasu“, chloupků ap., pak přeneseně i o stromu, = zbavený listí n. květů, např. o lípě; jinak Zubatý NŘ12.97)". Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971. s. 619. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1ddcf7a0-95c6-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
Výraz ošuntěný jsme našli ve slovníku z roku 1896, jak sama můžete vidět, slovo znamená totéž jako ošuntělý.
obšarpaný = ošuntěný, ošumělý
Zdroj: KÁLAL, Karel a SALVA, Karol. Slovník slovenskočeský a československý. Lipt. Ružomberok: Karel Salva, 1896. s. 107. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1974a110-9439-11e7-8167-005056825209
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR však již pracuje pouze se slovem ošuntělý, viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=o%C5%A1unt%C4%9Bl%C3%BD.
Použité zdroje
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971. s. 619. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1ddcf7a0-95c6-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
obšarpaný = ošuntěný, ošumělý
Zdroj: KÁLAL, Karel a SALVA, Karol. Slovník slovenskočeský a československý. Lipt. Ružomberok: Karel Salva, 1896. s. 107. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1974a110-9439-11e7-8167-005056825209
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=o%C5%A1unt%C4%9Bl%C3%BD.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.08.2019 11:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu