Osudy literárních postav Hanýžky a Martínka
Text dotazu
V doslovu ke knize Hanýžka a Martínek se píše, že Hanýžka (matka J. Š. Baara) se provdala za Tomáše Smolíka a s Martínkem Klikou, který se stal mimo jiné pašerákem, se setkala až někdy ve stáří. Nepodařilo se mi tuto informaci nikde najít, pouze jsem našel, že jeho matka se jmenovala Anna (což by odpovídalo Hanýžce) a jeho otec Georg. Mohu se zeptat, kdo byl skutečně vzorem pro dětské postavy v knize a kde bych se mohl dovědět více o jejich osudu? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
informace, které uvádíte, pocházejí z doslovu, který ke knize Hanýžka a Martínek napsala Jana Štefánková a její pravdivost dokládá i pamětní deska na rodném domku Anny Baarové.
Osudy matky J. Š. Baara (Hanýžky a ostatních hlavních postav) jsou samotným Baarem dále rozpracovány v tzv. „Chodské trilogii“ (romány Paní komisarka, Osmačtyřicátníci a Lůsy). Tyto prózy mám jako důvěryhodný zdroj byly doporučeny i v Muzeu J. Š. Baara v Klenčí na základě telefonické konzultace.
V odborné literatuře však relevantní zmínky chybí, zachovalo se několik vzpomínek na „zlatou mámu“ J. Š. Baara, která se synem žila v Kloboukách, v Ořechu i Klenčí. O jejím soužití se synem, její povaze a vesnickém naturelu hovoří kapitola Maminka z knihy B. Hofmeisterové Okouzlený milenec Chodska. Rodině i životu J. Š. Baara se věnuje i kniha F. Teplého Ze života J.Š. Baara, která obsahuje i Baarův rodokmen. Zajímavá je i publikace J. Šacha J.Š. Baar v zrcadle vzpomínek: mosaikové obrázky ze života velkého Choda, která obsahuje na stránce č. 41 kapitolu Baarova „Naše máma“, ale tato kniha není ve fondu Knihovny města Plzně, ani dohledatelná v Národní digitální knihovně (https://ndk.cz).
Ostatní citované zdroje jsou dostupné v Národní digitální knihovně po přihlášení.
Použité zdroje
BAAR, Jindřich Šimon, Jana ŠTEFÁNKOVÁ a Daniela BENEŠOVÁ. Hanýžka a Martínek: výbor z Baarovy trilogie Paní komisarka. Praha: Albatros, 1978, s. 280. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:9ee795e0-2d14-11e3-b79f-5ef3fc9bb22f
HOFMEISTEROVÁ, Božena. Okouzlený milenec Chodska: vzpomínky na Jindřicha Šimona Baara. Plzeň: Západočeské nakladatelství, 1988. S. 33-47. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f0dc4c20-9849-11e2-9a08-005056827e52
Jindřich Šimon Baar. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/[…]/Jind%C5%99ich_%C5%A0imon_Baar. [cit. 2024-07-31].
Muzeum J. Š. Baara. Online. 2024. Dostupné z: https://www.klenci.cz/turista/muzeum-j-s-baara/. [cit. 2024-07-31].
Pamětní deska. Rodný dům Anny Baarové. https://mapy.cz/zakladni?
source=base&id=2540581&gallery=1&sourcep=foto&idp=8611249&x=12.8154147&y=49.4366039&z=19
ŠACH, Josef. J.Š. Baar v zrcadle vzpomínek: mosaikové obrázky ze života velkého Choda. V Hradci Králové: Josef Šach, 1927.
TEPLÝ, František. Ze života J.Š. Baara. Praha: Novina, 1937. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:127c0e50-7064-11e7-aab4-005056827e52
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
30.07.2024 07:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu