Osud vojáka 8. p. p. pl. Františka Cenka, N 1884
Text dotazu
Dobrý den,
hledám své 2 příbuzné z Bučovic (a okolí), kteří padli v 1. sv. v., syny Jana Cenka (N 1851, Rašovice) a Františky Cenkové, roz. Andrysíkové
(N 1857, Hodějice).
Po delším bádání a hledání v digitalizovaných i "papírových" matrikách i "na místě" jsem je ztotožnil na Aloise C. (civilní i vojenské matriky souhlasí)
a druhým je František C., kde je problém.
Z civilních matrik vyplývá, že se narodil 2.9.1884 v Rašovicích, č.p. 12. Nenašel jsem však žádnou zmínku v "bílé" a "zelené" kartotéce.
Jsou tam sice 2 Františkové C., ale to (zřejmě) nejsou ti hledaní, protože jsou sice z Rašovic (nar. 1892 a 1896), ale mají jiné rodiče/otce. Další František C. v kartotékách už není.
Našel jsem pouze odkaz v Seznamech ztrát . č. 686, str. 11 ... 8.p.pl. ... Cenek Franz, nar. Bučovice 1884, "War kriegsgefal. gemeldet.
Im Austauschwege zurueckgekehrt" (hlášen jako padlý ale vzato zpět), ale už nic dalšího.
Místo narození je zřejmě omyl, protože teprve od samého závěru 19. stol. (někdy 1897 až 1899) bydlela rodina Cenkových (původem z R., č.p. 12) již v Bučovicích, kde se narodily jen 2 nejmladší děti, všechny jejich předchozí děti se narodily v Rašovicích 12, i již výše uvedený Alois, narozený v samém závěru r. 1896), Nechci v žádném případě zpochybňovat "vojenské matriky a kartotéky", ale sami autoři jsou si vědomi jejich neúplnosti a ne bezvýhradné spolehlivosti.
Bez ohledu na poznámku podle "rodinné tradice" František C. ve válce padl. Na pomníku padlým v 1. sv. v. v Bučovicích je jeho jméno také uvedeno (celkem tři Cenkové, 2 výše zmínění (Alois a František) a Jan C. (o toho ale nemůže jakkoliv jít, protože Jan C. z rodiny Jana Cenka a Františky Cenkové žil ještě v 50. letech (20. století). Jen pro úplnost, na pomníku padlým ... v Rašovicích jsou oba Františkové z vojenských kartoték (viz výše). l data narození (a úmrtí podle vojenských matrik a kartoték) souhlasí. V malé obci, kde se všichni znají/znali, nemůže jít zřejmě o omyl. Na druhé straně také nevěřím, že by v Bučovicích hned po válce také nevěděli "co na pomník píší" ...
Nevím opravdu kde je problém, jak dál.
Mohli byste mi nějak poradit nebo dokonce pomoci?
Uvítám jakoukoliv informaci, radu/doporučení.
Odpověď
Vážený pane (...),
dovolil bych si provést ve Vaší úvaze pár oprav. Údaje v Seznamech ztrát (Verlustliste) udávají domovskou obec (dnes by se v zásadě dalo říci nahlášenou obec trvalého bydliště), nikoliv místo narození. Domovská obec se mimochodem často objevuje i v matrikách, ačkoliv je často v hlavičce uvedeno "místo narození".
Druhý záznam ze Seznamů ztrát hovoří o Fr. Cenkovi jako o navrátilcovi ze zajetí prostřednictvím výměny zajatců (Austauschwege), což může ale nezbytně nemusí znamenat jeho špatný zdravotní stav. Je tedy také možné, že zemřel např. v nějakém tuzemském civilním či vojenském zdravotním zařízení.
S ohledem na rok narození Fr. Cenka (1884) si můžete zažádat ve Vojenském ústředním archivu o jeho osobní spis - tzv. kmenový list, který se mohl se slušnou pravděpodobností zachovat. Viz https://www.vuapraha.cz/adresy-a-kontakty/. Potřeba je udat jen jméno, příjmení, rok narození, rodiště či domovskou obec. V tomto spise byste měl hledané informace najít.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu