Osobnost zemského rabína H. B. Fassela
Text dotazu
Dobrý den, rád bych získal všechny dostupné informace, historické a životopisné o osobě rabína Hirsch B. Fassela, narozeného v 1802 v Boskovicích, zemřel roku 1883 v Maďarsku, Nagy Kanisza.
Odpověď
Hirsch Baer Fassel, rabin a spisovatel.
Narodil se 19.8.1802 (v jiných pramenech se též uvádí 21.8.) v Boskovicích, zemřel 26.12.1883 v Nagy-Kanisza, Maďarsko.
Navštěvoval Jeschiwah v Bratislavě.
Navzdory potížím od ortodoxní židovské strany byl od r. 1836 rabim v Prostějově, od r. 1851 v Nagy-Kaniszá.
Fassel byl vůdcem maďarského židovského reformního hnutí, vedl kázání v německém jazyce, zasazoval se o přemístění židovských sňatků do synagog a také o povolení používat rýži a luštěniny během svátku Pesach.[Přeloženo z němčiny.]
[Zdroj: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815-1950. Bd. I. Graz; Köln : Verlag Hermann Böhlaus Naft., 1957.]
Více informací by vám mohlo poskytnout Židovské muzeum v Praze. http://www.jewishmuseum.cz/
Referenční centrum: Kontakt: tel. 221 711 562, e-mail: sarka.suranova@jewishmuseum.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
10.03.2008 21:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu