osnovy
Text dotazu
Lze dohledat v knihovnách (archivních zdrojích) učební osnovy kreslení (výtvarné výchovy) na národních (základních) školách od počátků českého školství do padesátých let minulého století? Osnovy z třicátých let už jsem sehnal. Také šedesátá a pozdější léta mám. Na internetu (Googl) jsem našel jen historie jednotlivých městských či vesnických škol, osnovy vydané státem ne. Děkuji za případnou radu.
Odpověď
Dobrý den,
v Národní knihovně ČR jsou dostupné mimo jiné následující osnovy pro obecné a městské školy:
*ČESKO. Osnovy učebné pro české školy obecné a měšťanské v Čechách podlé vynesení c.kr. zemské školní rady z dne 15. března 1877. V Praze: Tiskem a nákladem Jindř. Mercy-ho, 1877. 147 s. Kapesní vydání zákonů; č. 60. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001648015&local_base=NKC )
* Lehrpläne für allgemeine Volksschulen in Böhmen nach dem Erlasse des k.k. Landesschulrathes vom 18. Juli 1885. Prag: Heinr. Mercy, 1885. 131 s. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002372429&local_base=NK )
* ŠIMEK, František. Nové učebné osnovy pro školy obecné v Čechách: vydané vynesením velesl. c.k. zemské šk. rady ze dne 18. července l. 1885, č. 21032. V Táboře: Arnošt Pešl, 1886. 30 s., [1] l. složené příl. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001710666&local_base=NKC, již digitalizováno: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11025527
* Osnovy učebné: pro školy obecné s českým jazykem vyučovacím v království českém. V Praze: V Císařském královském školním knihoskladě, 1915. 128 s. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001306004&local_base=NKC )
* ANGELIS, Karel, ed. a JELÍNEK, Jaroslav, ed. Podrobné rozvrhy učiva pro školy měšťanské. Třída I ... V Praze: Státní nakladatelství, 1947. 23-[I] s. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000667733&local_base=NKC )
* ANGELIS, Karel, ed. a JELÍNEK, Jaroslav, ed. Podrobné rozvrhy učiva pro školy měštanské. Třída II ... V Praze: Státní nakladatelství, 1947. 23-[I] s. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000667734&local_base=NKC )
* ANGELIS, Karel, ed. a JELÍNEK, Jaroslav, ed. Podrobné rozvrhy učiva pro školy měšťanské. Třída III ... V Praze: Státní nakladatelství, 1947. 23-[I] s. (
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000667735&local_base=NKC )
Další vhodnou literaturu můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Vhodnými zdroji jsou též katalogy a databáze Pedagogické knihovny J. A. Komenského: http://www.npmk.cz/knihovna/
Dobové články a některé již digitalizované dokumenty k tématu můžete nalézt v digitální knihovně Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2014 10:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu