Oslovit titulem nebo policejní hodností
Text dotazu
Dobrý den,
mám dotaz ohledně oslovování - přednáší nám kantor, který je podplukovník a magistr. Je to aktivní policista (učí na částečný úvazek), nicméně většina studentů v jeho hodinách jsou civilové. Mám v komunikaci s ním používat oslovení pane podplukovníku nebo pane magistře?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v dostupné literatuře se nám bohužel nepodařilo najít přesnou radu týkající se oslovování v situaci, o které píšete. Obecně platí pravidlo, že při oslovování vždy používáme významnější nebo vzácnější titul/ funkci/ hodnost. Jako korektnější se tedy v tomto případě jeví oslovení „pane podplukovníku“ (magistrů je hodně, podplukovníků málo). Za předpokladu, že by Váš vyučující naznačil, že se mu v komunikaci s civily a na akademické půdě jeví vhodnější oslovení „pane magistře“, je záhodno se řídit jeho přáním.
Použité zdroje
Špaček, L.: Nová velká kniha etikety. Praha : Mladá fronta, 2008.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2016 22:38
Stanislav Zelina píše:
Neděle 23.07.2017 23:23
Jak oslovit policistku v hodnosti poručíka? Paní/slečno poručíku? Odpovězte mi, prosím.
PSK - admin píše:
Úterý 25.07.2017 16:35
Dobrý den,
i když se to může zdát nezvyklé, správné přechýlení této hodnosti je poručice. Oslovení by tedy znělo „paní/slečno poručice. Jak se píše v internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český (http://prirucka.ujc.cas.cz): „Ženu, která má určitou vojenskou hodnost, ve spisovném a neutrálním projevu zpravidla neoslovíme (paní) kapitáne Nováková, ale (paní) kapitánko Nováková, vyznamenání předáme spíše desátnici Novákové, praporčici Novotné než desátníkovi Novákové, poručici Novotné apod. Pravidelně přechýlené podoby vojenských hodností, jako vojínka, praporčice, majorka atd., ostatně najdeme i v běžných slovnících.“
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu